Tok ansvar – fikk likevel bot

Kvinnen måtte betale bot da hun prøvde å ta ansvar etter å ha drukket alkohol. Men det hadde kjæresten også gjort.

Larvik tingrett.
Foto: Marianne Aakermann / NRK

En 34 år gammel kvinne måtte betale en bot på 6000 kroner for å ha latt kjæresten kjøre hennes bil. Lite visste hun at også han var beruset den kvelden.

I juli i sommer var 34 åringen ute på byen i Larvik. Kjæresten hennes jobbet på et utested den kvelden, og de skulle kjøre sammen hjem da kvelden var omme.

Dagene i forveien hadde hun sett kjæresten kjøre både privatbiler og firmabiler, og hun stilte aldri et spørsmål om han hadde gyldig førerkort.

Så ingen tegn

Da paret skulle hjem fra byen den kvelden, spurte hun om kjæresten kunne kjøre da hun selv var påvirket av alkohol.

Hun verken luktet eller så noen tegn til at han hadde drukket, og slo seg til ro med at han hadde svart at han kunne kjøre hjem.

På vei hjem ble paret stoppet av en politipatrulje som foretok en ren rutinekontroll. Mannen hadde svart til politiet at han hadde glemt førerkortet hjemme, noe politiet fant ut av ikke stemte etter et søk i politiets system.

Over lovlig promille

Han benektet så spørsmålet om han hadde drukket, men innrømmet etter hvert at han hadde drukket en del før han satt seg bak rattet.

Blodprøven viste at han hadde en promille på 1,37 og spor av det narkotiske middelet THC i blodet.

Flertallet i retten mener at den 34 år gamle kvinnen har gjort det hun kunne for å la kjæresten kjøre hennes bil. Hun visste at han hadde vært på jobb, og hun hadde heller ikke sett han innta alkohol eller sett tegn på at han var påvirket.

Hun ble likevel dømt i Larvik tingrett til å betale boten som følge av at hun hadde latt en beruset person kjøre hennes bil uten å forvisse seg om at han fylte vilkårene.