NRK Meny
Normal

– Alle kommer til å beholde jobben sin

Søppelhentingen skal fortsette som normalt.

På renovasjonsbilen står det "Takk for maten".

Vesar opplyser at en eventuell Veireno-konkurs ikke påvirker søppelhentingen i Vestfold. (arkivbilde)

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

På en pressekonferanse søndag kveld ble det kjent at Veireno antakelig vil begjære seg konkurs. Selskapet står for søppelhåndteringen i Oslo, Romerike og Vestfold.

Vesar (Vestfold avfall og ressurs) har varslet at de vil ta over mannskapet og kjøretøyene som har vært brukt av Veireno, og på den måten sikre at søppelet blir hentet som normalt. I Oslo tar kommunen over søppelhentingen ut avtaleperioden.

– Jeg har fått en muntlig garanti om at alle kommer til å beholde jobben sin, og vi kommer til å få samme lønn, sier Julius Pedersen som er renovatør og tillitsvalgt i Veireno avdeling Vestfold.

– Søpla blir hentet

Styreleder i Vesar, Hans Hilding Hønsvall, sier at det ikke vil få noen konsekvenser for søppelhentingen i fylket dersom Veireno begjærer seg konkurs.

– Innbyggerne vil ikke merke det, håper jeg. Vi har forberedt oss på at noe slikt kunne skje.

Vesars løsning er midlertidig, og de jobber med en plan for veien videre.

– Dette er såpass nytt for oss at vi har ikke alt klart ennå, men vi har sikret oss i de ukene som kommer, og så vil vi legge et lengre løp etter hvert.

Dersom Veireno forsvinner blir det etter hvert en ny anbudsrunde.

– Vesar har en lang tradisjon på å bruke private renovatører, så vi har ingen planer om at kommunene eller Vesar skal ta over driften av renovasjonsinnhentingen i Vestfold. Alt Vesar har ansvar for blir konkurranseutsatt og driftes av private, og det har vi god erfaring med.

– Ikke dyrere

Veirenos renovasjonsbiler oppfyller ikke akseltrykksbestemmelsene, og selskapet må komme opp med en plan på hvordan dette skal løses innen 1. mars.

– Det blir jo vanskelig hvis de begjærer seg konkurs i dag eller en av de nærmeste dagene, sier Hønsvall til NRK mandag.

– Dere må sannsynligvis ha inn en ny aktør. Kan du garantere at det ikke blir dyrere for folk i Vestfold å bli kvitt søpla?

– Det er ingenting som tyder på at ikke prisen skal være den samme.