NRK Meny
Normal

Tilbyr anonyme søk i skattelistene

Et etterforskerfirma tilbyr seg å søke anonymt for deg i skattelistene. Det er Tom Holthe, Frp-politiker og medlem i Finanskomiteen, lite glad for.

Skatteliste

Søker du opp eksen, sjefen eller naboen i årets skattelister, får vedkommende for første gang varsel om dette. Firmaet Etterforsker1 tilbyr seg nå å gjøre dette for deg anonymt.

Foto: Skjermdump/NRK

I år får naboen for første gang vite det hvis du søker opp inntekten hans i skattelistene. Det har ført til en stor nedgang i antall søk.

For etterforskingsfirmaet Etterforsker1 betyr innstrammingen ny næringsvirksomhet. Dette firmaet tilbyr nå å gjøre anonyme søk for deg i skattelistene. Prislapp? 250 kroner per søk.

Tom Holthe, Frp-politiker og stortingsrepresentant for Vestfold, er overrasket over at firmaet prøver å tjene penger på innstrammingen i listene.

– Jeg er ikke noe glad for denne tjenesten. Jeg synes det er trist at noen utnytter de nye reglene til å drive næringsvirksomhet. Vi ønsker egentlig å hindre snoking i skattelistene, sier han, som er fra Sandefjord og medlem av Finanskomiteen.

Etterforsker1 er for tiden på utenlandstur, og har derfor ikke mulighet til å kommentere saken.

De som bestiller et søk, mottar informasjonen fra skattelistene innen 24 timer etter at de har betalt.

Den nye tjenesten til Etterforsker1

Nettsiden til Etterforsker1, der de tilbyr den nye tjenesten. Firmaet med privatetterforskere har satt en aldersgrense på 16 år for å bruke søketjenesten.

Foto: Skjermdump/NRK

Synes prisen er høy

Etterforsker1 holder til i Sandefjord, Tønsberg, Oslo, Bergen, Harstad, Stavanger og Trondheim.

Regjeringens begrunnelse for å stramme inn grepet på skattelistene, er at det skal styrke vernet av skatteyternes privatliv. Søker du på noen i årets skattelister, får vedkommende varsel om det med informasjon om ditt fulle navn, fødselsår og postnummer.

– Selv om de nye reglene har ført til betydelig færre søk i skattelistene, tror jeg vi må gå en ny runde og se på mulighetene for å stenge listene helt, sier Holthe.

Tom Holthe

Fremskrittsparti-politiker Tom Holthe er overrasket over at et firma utnytter de nye reglene til å tjene penger.

Foto: privat

Holthe synes prisen Etterforsker1 tar per søk er høy.

Det kunne vært interessant å se hvem som faktisk er interessert i å betale 250 kroner for å finne ut hva jeg tjener. Jeg syns det er fantastisk morsomt at det er satt en pris på dette, sier han.

Hvis Holthe hadde ønsket å finne ut hva naboen tjente, ville han selv søkt opp dette.

Det ville jeg gjort på tross av at han hadde funnet at det var meg, for da hadde det vært gratis. Men jeg er uansett ikke så opptatt av hva naboen tjener eller ikke tjener. Jeg er opptatt av min hverdag og hva jeg har av inntekter og utgifter.

– Ser det kan ha nytte

På tross av at Holte misliker tanken på at et firma kan tjene penger på å gjøre anonyme skattesøk, ser han at åpne skattelister kan ha nytte i etterforskerøyemed.

– Men jeg skjønner ikke hvorfor etterforskerne vil prøve å tjene penger på folk som vil snoke i listene.

Han mener innstrammingen av skattelistene er et skritt i riktig retning.

– Men det var absolutt ikke intensjonen at noen skulle gjøre profitt på det. Jeg har selv sjekket ut om det Etterforsker1 nå tilbyr er lovlig, og det ser det ut til å være, men vi må likevel se nærmere på dette, sier han.