NRK Meny
Normal

Tidligere Jotun-ansatt dømt til fengsel

Totalt fem personer er dømt for korrupsjon i den såkalte Jotun-saken. En mann ble frifunnet.

Rettssalen.

SANDEFJORD TINGRETT: Rettssaken mot de seks mennene startet i Sandefjord tingrett i januar i år.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Mandag 11. januar 2016 startet rettssaken der en tidligere ansatt i Jotun (mann 54) og fem andre personer var tiltalt for grov korrupsjon. Mannen, som er blitt omtalt som hovedtiltalte, hadde en tidligere lederstilling i Jotun.

Han var tiltalt for å ha fått pusset opp både hus og hytte, og for å ha fått betalt kostnadene til matservering i selskaper, inventar til hus og hage, samt penger til familiemedlemmer.

Dette skal mannen ha fått av ansatte i andre firmaer i bytte mot oppdrag for Jotun.

Saken ble kjent i 2012 da mannen fikk sparken fra Jotun. De fem mennene som sammen med 54-åringen var tiltalt for korrupsjon, er ansatt i firmaer, som ifølge tiltalen, hadde eller fikk kontrakter med Jotun mot å gi 54-åringen varer og tjenester.

Fem av mennene nektet straffskyld i Sandefjord tingrett, men en av dem erkjente at det foregikk noe urettmessig i forhold til hvordan han håndterte fakturaer. Den sjette tilstod.

Flere år i fengsel

Onsdag var dommen fra Sandefjord tingrett klar.

54-åringen er dømt til tre år og seks måneders fengsel for grov korrupsjon av 1 410 098 kroner og økonomisk utroskap for cirka 647 077 kroner. Han må i tillegg tåle inndragning av 586 780 kroner.

Den tidligere Jotun-ansattes forsvarer, Johan Henrik Frøstrup, sier at mannen er skuffet over dommen.

– Han er ikke trodd på de tingene han mener er det korrekte faktum. Han ønsker derfor å anke dommen, sier advokaten til NRK.

Flere hundre tusen kroner

En av de andre mennene er dømt til ett år og åtte måneders fengsel for grov korrupsjon av 643 189 kroner og grovt bedrageri på 504 190 kroner. Ifølge dommen lot han 54-åringen få gratis arbeid, men fakturerte Jotun for arbeidet.

Den tredje underleverandøren er dømt til ett års fengsel for grov korrupsjon av cirka 350 351 kroner.

Den fjerde mannen ble ikke dømt for grov korrupsjon da det aktuelle beløpet var under 100 000 kroner. Men han fikk 90 dagers fengsel for korrupsjon. Det var også denne mannen som var åpen om de faktiske forhold, men han erkjente ikke straffskyld.

Den femte mannen ble dømt for grov korrupsjon på 316 558 kroner, og grovt bedrageri av 142 847 kroner. Det var denne mannen som varslet Jotun om saken, han tilstod og bidro med opplysninger under etterforskningen. Derfor slapp han fengsel og ble dømt til 360 dagers samfunnsstraff.

Den siste tiltalte ble frifunnet.

54-åringen og den ene underleverandøren må betale flere hundre tusen kroner i erstatning til Jotun, i tillegg til saksomkostninger sammen med den tredje domfelte.