NRK Meny
Normal

– Han døde med et smil om munnen

Eventyreren, forskeren, kvinnebedåreren og miljøvernforkjemperen feires i hele dag.

Thor Heyerdahl på Påskeøya.

I dag, 6. oktober, ville Thor Heyerdahl fylt 100 år. Han ble født i Larvik den 6. oktober 1914, og døde den 18. april 2002 i Colla Micheri i Italia. (arkivbilde: på Påskeøya)

Foto: Snare, Knut / SCANPIX

Det er 100 år siden Thor Heyerdahl ble født i Larvik. I den anledning har NRK.no bedt hans sønn, Thor Heyerdahl junior, om å fortelle om de ulike sidene ved faren.

Han har ofte et smil om munnen når han snakker om faren.

Nå skal jeg si noe som sjokkerer – nei, jeg savner han ikke.

Thor Heyerdahl jr.

Miljøvernforkjemperen

Thor Heyerdahl var en mann med mange sider. Blant annet var han svært opptatt av miljøvern. For 16 år siden, da Per Astrup Andreassen intervjuet ham, sa han blant annet dette:

– Vi må gjøre noe før naturen selv tvinger endringer på oss.

På ferden med Ra, midt i Atlanterhavet, stakk eventyreren tannbørsten sin ned i vannet og fikk en oljeklump på den. Han klagde til FNs generalsekretær den gangen over at Atlanterhavet var forurenset hele veien fra Afrika til de Vest-Indiske øyer.

– Det vakte voldsom sensasjon fordi det var min far som oppdaget det, sier Heyerdahl junior og fortsetter med et smil:

– På det tidspunktet var jeg mye bedre informert. Jeg var selv havforsker og jobbet på Havforskningsinstituttet i Bergen. Jeg hadde skrevet sirlige rapporter om dette som ingen la merke til. Men så kommer altså min kjente far og får olje på tannbørsten, og da våkner verden. Det var jo bra, og nå er situasjonen mye bedre.

Kvinnebedåreren

Thor Heyerdahl har også blitt beskrevet som en kvinnebedårer. Han giftet seg tre ganger, og sa følgende i intervjuet med Andreassen for 16 år siden.

– Det kan ikke ha vært bare bare å være gift med en som reiser av gårde på flåter, og gjør så mye rart som jeg har gjort.

Han sa også at han hadde bevart vennskapet med de tre kvinnene etter skilsmissene – noe sønnen bekrefter.

– Det kan jeg med hånden på hjertet si. Jeg er resultat av hans kone nummer én. De ble jo skilt, og min mor ble gift igjen, men hun fortsatte å være glad i min far livet ut. Hun var imidlertid også glad for at hun ikke lenger var gift med ham. Hun var veldig lykkelig i sitt andre ekteskap.

– Kone nummer to, Yvonne, var også glad i min far så lenge hun levde. Kone nummer tre, franske Jacqueline Bree, kom til 100-års feiringen fra Kanariøyene nå, og hun er stadig like glad i min far. De tre konene, så forskjellige som de var, så var de alle veldig glade i min far.

– Hva var det med ham som gjorde at kvinnene falt som fluer?

– Det er vanskelig å spørre en sønn om, smiler Heyerdal junior.

– Jeg er i alle fall veldig glad for at min mor falt for ham, eller så hadde ikke jeg sittet her. Men jeg er også veldig glad for at hun slapp å være gift med han. Hun sa til Yvonne, kone nummer to, at «Ja, vel bekomme, du får slite han med helsa». Han var en flott kar og veldig sjarmerende. Så er det klart at den eventyrskikkelsen appellerte til mange kvinner.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Thor Heyerdahl jr ved billedvev

Thor Heyerdahl junior var svært glad i sin berømte far.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Samme navn

– Din berømte far og hans navn har ført til oppmerksomhet mange ganger, og hvordan har det vært for deg å hete Thor Heyerdahl?

– Jeg har et avslappet forhold til det, men i tenårene kunne det være plagsomt og jeg kunne få snev av prestasjonsangst. Han var en veldig god far, og vi ble faglige kompanjonger, så jeg har bare gode minner.

– Savner du ham?

– Nå skal jeg si noe som sjokkerer. Nei, jeg gjør ikke det, sier Thor jr. og utdyper:

– Vi lever alle på lånt tid. Jeg var hos min far de siste øyeblikkene og han forlot verden med et smil om munnen. Han var fornøyd med det livet han hadde fått. Da er det ingen grunn til at ikke hans etterkommere også skal være det.

Kongen og dronningen

Markeringen av 100-års jubileet for Thor Heyerdahl er i full gang. Blant annet er det i dag en bursdagsfeiring på Kon-tiki-museet på Bygdøy, hvor kongen og dronningen er blant gjestene.

På onsdag skal datteren, Marian Heyerdahl, holde et foredrag om sin berømte far på Larvik bibliotek.

– Jeg syns det er hyggelig at man, for å si det sånn, holder min far i live. At det han stod for og gjorde stadig er aktuelt. Det syns jeg er smigrende på vegne av familien, sier Thor Heyerdahl junior.

Les også:

Google feirer Thor Heyerdahl.

Også Google feirer 100-års jubileet i dag.

Foto: Skjermdump, google.no