Tharald (9) gråt av «Planet Plast» – så bestemte han seg for å gjøre noe

LARVIK (NRK): – Jeg følte i hjertet at det er dumt å kaste søppel, sier Tharald Nykaas.

Tharald Nykaas på stranda sammen med klassekameratene sine.

INSPIRERT: – Vi er her på grunn av Lines program, sier Tharald Nykaas. Han og de andre tredjeklassingene ved Tjodalyng skole er på Ulastranda i Larvik for å plukke søppel. 

Foto: Philip Hofgaard / NRK

9 år gamle Tharald Nykaas fra Tjodalyng tok til tårene da han skjønte hvor ille det sto til i den norske skjærgården. Etter at han så første episode av NRK-serien «Planet Plast» bestemte han seg for at noe måtte gjøres, og skrev et brev til læreren sin.

– Hvalen døde, og det syntes jeg ikke var noe gøy.

– Var det trist?

– Ja, sjukt, sier 9-åringen.

Elevene plukker søppel på stranda.

HJELPER: Elevene NRK snakket med ble overrasket over all søpla de fant på stranda. – Vi prøver å hjelpe naturen, sier de.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Rørt programleder

I tv-programmet skal programleder Line Elvsåshagen finne ut hva hver enkelt av oss kan gjøre for at det skal bli mindre plast i havet.

– Jeg følte i hjertet at det er dumt å kaste søppel, sier Tharald om hva han tenkte da han så programmet.

Elvsåshagen gråt selv under innspillingen av tv-serien, og sier hun blir veldig glad for og rørt av å se Tharalds innsats.

Line står foran en plasthaug som er nesten som et fjell.

RESPONS: NRK-Line har fått mange tilbakemeldinger på programmet.

Viste klassen bilder

Etter at 9-åringen så den første episoden, samlet han sammen bilder av hvaler med plast i magen og andre dyr som hadde dødd på grunn av plast. Han pakket bildene med seg, og dagen etter viste han dem til hele klassen. Det gjorde inntrykk.

– De andre elevene ble mildt sagt sjokkerte over hva plastikken kan gjøre. Etter det har de plukket plast overalt. Tharald er absolutt den som snakker mest varmt om dette, og den som holder på med det hele tiden, sier lærer på Tjodalyng skole, Lise Abrahamsen.

Tharald fikk en ide om at alle måtte plukke søppel, og fredag var hele tredjeklassetrinnet ved skolen på Ulastranda i Larvik.

– Jeg føler skikkelig at det er veldig bra at alle plukker søppel på stranda. Jeg håper den er ren og fin når vi drar herfra i dag. Til og med før Lines program har jeg følt det.

Nå håper 9-åringen at også andre kan bli inspirert til å plukke søppel.

– Vi kan føre til at plasten forsvinner hvis vi plukker plast, sier han.

Drivkraft

Elevene fant korker, skolisser, papirbiter og mye, mye mer på stranda.

– Det er helt utrolig mye plast, sier den ene eleven oppgitt.

Læreren setter pris på engasjementet blant elevene.

– Det er veldig moro. De er så engasjerte og de brenner virkelig for det å plukke past. Tharald er absolutt den største drivkraften bak dette, sier Lise Abrahamsen.

Lise Abrahamsen i lilla jakke på stranda.

IMPONERT: – Vi har snakket mye om plast i naturen før også, men det har ikke vært på det nivået som det er nå, sier Lise Abrahamsen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK