Hopp til innhold

Tester ut statlig eldreomsorg

Tønsberg er den første kommunen i landet som er tatt ut til et forsøksprosjekt der staten overtar ansvaret for eldreomsorgen.

Eldreomsorg

LIK PLEIE: Uavhengig av om du bor i en fattig eller rik kommune, er målet med prosjektet at du skal få det samme pleietilbudet.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK

Målet med prosjektet er at eldre skal få det samme pleietilbudet, uavhengig av om de bor i en rik eller fattig kommune.

Spent på mottakelsen

For å markere starten på prosjektet tok Bård Hoksrud (Frp) turen til Eik bo- og behandlingssenter.

– Den modellen som skal tas i bruk i Tønsberg, synes jeg er mest spennende. For den er nærmest Frps modell, som går ut på at du skal få sykehjemsplass uavhengig av om kommunen har god råd eller ikke. Dette fordi staten stiller opp og finansierer dette, forklarer Hoksrud.

Han forteller at forsøksprosjektet har kommet i stand takket være et samarbeid med Krf, Høyre og Venstre.

– I mange år har Fremskrittspartiet kjempet for å gjøre noe med eldreomsorgen. Vi ønsker at staten finansierer eldreomsorgen, men at kommunene fortsatt skal stå for drift og organisere det, forklarer Hoksrud.

Bård Hoksrud på eldrehjem

KJEMPET LENGE: Modellen som skal testes ut i Tønsberg er ikke helt ulik det Fremskrittspartiet har ønsket i mange år, nemlig at eldreomsorgen skal bli statlig. Her er Bård Hoksrud (Frp) på besøk på Eik bo- og behandlingssenter.

Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK

Skeptisk til forsøket

Forsøksprosjektet med statlig eldreomsorg er basert på to modeller; modell A og modell B. Det er modell A som skal testes i Tønsberg. Se faktaboks til høyre for mer informasjon om modellene.

En som ikke har troen på denne formen for organisering av eldreomsorg, er kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS).

Gunn Marit Helgesen

LITEN TRO PÅ PROSJEKTET: Styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen, mener kommunene allerede er opptatt av å gi brukere god eldreomsorg, og at statlig styring trolig ikke hjelper.

Foto: Johs Apold / NRK

– Mange tror at straks staten tar over så blir det bedre eldreomsorg. Det tror ikke vi. Ei heller i disse forsøkene for det følger ikke automatisk veldig mye penger med. Det er økonomien som bestemmer hvorvidt man må redusere i et tilbud eller ikke, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Helgesen mener kommunene allerede er opptatt av at brukerne får en god eldreomsorg, og at de kontinuerlig arbeider med å forbedre dette tilbudet.

– Hvis noen få institusjoner får direkte statlige overføringer som ikke samsvarer med hva de andre institusjonene får, så er det kanskje ikke sammenlignbart, sier Helgesen.