NRK Meny
Normal

Tegnsetter musikken 17. mai

Det har tatt to år å få det tyske koret til Andebu.

Kor fra Tyskland tegnsetter sanger slik at også døve får oppleve musikk. Her tegnsetter de sangen Applaus Applaus av den tyske gruppa Sportfreunde Stiller.

Se et eksempel på hvordan koret fremfører sanger og musikk når de tegnsetter «Applaus Applaus» av den tyske gruppa Sportfreunde Stiller

I alle år har Signo i Andebu arrangert et stort 17. mai-tog med døve, hørselshemmede og døvblinde brukere. Mange i kommunen mener rett og slett at 17. mai ikke ville vært den samme uten.

I år vil imidlertid dagen feires på et litt annerledes vis.

Ikke bare har Signo fått en splitter ny fane som er tegnet av en av Signos brukere, de har også fått noen helt spesielle gjester på besøk – et tegnspråkkor fra Tyskland.

De skal sørge for at også de døve kan oppleve musikk og sang 17. mai.

Setter tegn på sangene

Signo-prest Marco Kanehl forteller at de fikk ideen for to år siden, men at det måtte jobbes hardt for å få koret til Norge.

– Det var en økonomisk utfordring, og tyske Røde Kors måtte finne noen ekstra inntektskilder for å få det til, sier han.

Ungdommene som utgjør koret er hørende, men bruker tegn som støtte.

– De er funksjonshemmede, og når man for eksempel tenker på autister så kan det være vanskelig å uttrykke og forstå følelser. Et tegn kan gjøre det bedre mulig å få tilgang til egne og andres følelser, forklarer Kanehl.

Fredag kveld holder de gratiskonsert i Tomaskirken i Andebu, og 17. mai skal de altså gå i tog.

– De setter tegn på sangene slik at også døve får oppleve musikken, sier Kanehl.

Koret tegnsetter en sang.

Fra venstre: Mark Merwann, Kathe Büchner, Elyes Zamouk, Thaddey Asliuyg og Fasjau Bader.

Foto: Anette D. Stensholt / NRK