Hopp til innhold

Tar felles ansvar mot voldtekter

Utelivsbransjen hilser politimesternes ønske om felles samfunnsansvar i å forebygge voldtekter velkommen.

Herregården og Bjerkholt

Svein Herregården til v. og Raymond Bjerkholt sier utelivsbransjen er klar over og tar det ansvaret de har for å ta vare på sine gjester.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Politimesterne i Vestfold, Telemark, Buskerud og Østfold gikk onsdag ut og anmodet om et felles løft for å unngå voldtekter.

Ber om felles innsats

Politimesterne ber både skjenkenæringen, kommunene og publikum om å bistå.

– Vi hilser dette velkommen, sier restauranteier Svein Herregården i Larvik. Han eier flere serveringssteder, og er veldig bevisst på hvilket ansvar de har for blant annet å unngå overskjenking.

Dette er et av mange forhold som politimesterne minner om kan være medvirkende årsak til flere voldtekter.

– Det er veldig fort gjort at noen får i seg for mye, men vi er ekstra påpasselig, sier Herregården. Larvik kommune er veldig strenge med kontrollene og jeg har selv erfart at vi måtte stenge et av våre serveringssteder i én måned. Det koster så mye at det har verken vi eller andre råd til, sier Herregården.

Han er opptatt av at gjestene skal ha det bra når de er ute.

Les om politimesternes utspill her

Ekstremt forsiktig med skjenkingen

– Vi er ekstremt forsiktig med skjenking med tanke på overskjenking. Det har vært flere voldtekter i Larvik, spesielt i sommermånedene. Vi er oppmerksom på dette og gjør alt vi kan for at folk som ikke er i stand til å ta vare på seg selv, skal få nødvendig hjelp, sier Herregården.

De ansatte kurses og ansatte vakter er godkjent av kommunen og politiet, sier han.

– Vi har også et godt samarbeid med politiet og sørger for at de får de opplysningene de mener er nødvendig i sitt arbeide, sier Herregården. Dersom vi oppdager forhold der det kan danne seg uheldige miljøer eller situasjoner, for eksempel i forbindelse med annen rus, gjør vi henvendelser til politiet som kommer på uanmeldte inspeksjoner.

Les også:

Fokusområde

Raymond Bjerkholt er daglig leder av Becks bar og brasserie som eies av Svein Herregården.

– De uheldige hendelsene med voldtekter blir også et fokusområde for oss som jobber bak disken, sier han. Dersom en person som åpenbart har fått nok ber om mer alkohol, får vedkommende et glass vann og en kopp kaffe og blir pent bedt om å reise hjem.

–Vi bistår slik at hjemreisen foregår i trygge former. Vaktene våre følger enkelte til buss eller drosje for å være sikre på at de kommer seg hjem på en trygg måte, sier Bjerkholt. Sikkerheten for våre gjester er i fokus hele tiden, uavhengig av kjønn, sier han.

For å forebygge mot uønskede hendelser stenger de handikaptoalettene om kvelden i helgene.

Alkoholloven er krystallklar

Alkohollovens bestemmelser er klar på dette området. I § 4.1.2 står det:

"Dersom en person som er åpenbart påvirket av rusmidler befinner seg inne på skjenkestedet, har bevillingshaver plikt til å sørge for at vedkommende forlater stedet. Bevillingshaver har plikt til å sørge for at personer som trenger det, får nødvendig bistand."

– Når det er kjempekaldt ute, slik vi hadde sist vinter, er det ikke forenlig med alkoholloven å overskjenke personer for deretter å kaste de ut. Det kan fort skje dødsulykker dersom en person blir liggende ute under slike forhold., sier Ingun Rosten Larsen i Sandefjord kommune.

Hun er fagansvarlig for skjenkesaker i kommunen.

– Jeg mener i tillegg at vi kan ta dette videre til å gjelde for eksempel voldtekter og drukning. Vestfoldbyene har mange skjenkesteder på bryggekantene og kort vei til sjøen med dypt vann. Det siste som det har blitt veldig fokus på nå er voldtekter. Det er klart at alkoholen svekker sansene våre, og ved for mye alkohol kan vi miste kontrollen og evnen til å ivareta oss selv, sier Larsen.

Skjenkekontrollørene er stort sett fornøyde med driverne av utestedene i Sandefjord.

Alkoholloven er bygd på hjelpeplikten etter straffelovens § 242. Dersom skjenkestedet har gjort konkrete tiltak for å oppfylle hjelpeplikten, f.eks. ringt etter taxi eller politi, og den åpenbart påvirkede personen av den grunn fortsatt er i lokalet, vil forskriften § 4-1 ikke være brutt, forklarer Larsen.

Teksten fortsetter under bildet

Svein Johnsen

Drosjesjåfør Svein Johnsen i Sandefjord sier bransjen tar ansvar.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Vi gjør det vi kan

Drosjesjåfør Svein Johnsen i Sandefjord er helt klar i sitt syn på å ta ansvar.

– Vi gjør det vi kan, men når det kommer noen med en person til bilen som er så overstadig beruset at vedkommende må hjelpes inn i bilen og ikke er i stand til en gang å fortelle hvor vedkommende bor, da ber jeg om at de fra skjenkestedet som følge vedkommende blir med, sier Johnsen.

Overstadig berusede personer er ofte et problem i helgene. Det gjelder begge kjønn, forteller Johnsen. Han sier han ofte tenker på den risikoen som løper når han og kollegaene ser flere som går inn i en piratbil. Johnsen kaller det ikke taxi.

– Hvis ei jente med kort skjørt går inn i en piratbil med to personer i, da får jeg vondt i magen, sier Johnsen.

Han sier utvetydig at han mener at så godt som alle som kjører piratbil i Sandefjord ikke er av norsk opprinnelse.

Svein Johnsen sier næringen umiddelbart tar ansvar dersom de ser en ung overstadig beruset kvinne som er på vei hjem alene.

– Da stopper vi og kjører henne hjem - kostnadsfritt, sier Johnsen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark