NRK Meny
Normal

Politimann tapte rettssak - hunden Marco må avlives

Oslo tingrett har bestemt at politihunden Marco, som har angrepet to personer, må avlives. Politimannen som eier hunden mener imidlertid at vedtaket er fattet på feil grunnlag.

Hunden Marco

MÅ AVLIVES: Regjeringsadvokat Mari Sund Morken mener det er fare for at politihunden Marco kan bite igjen. Vedtaket om å avlive hunden er derfor gyldig ifølge retten.

Foto: Politiet i Vestfold

– Vi tar saken til etterretning. Det er på nåværende tidspunkt usikkert om vi vil anke dommen eller ikke, sier politimannens advokat, Eva-Marie Stryker til NRK.

Utover det ønsker hun ikke å kommentere saken. NRK har vært i kontakt med politimannen som henviser til sin advokat.

Angrep kvinne

I januar 2012 ble en kvinne som satt på en benk på Slottsfjellet i Tønsberg angrepet. Politiet lette etter en dement person i Tønsberg sentrum og Marco søkte fritt da han angrep kvinnen og påførte henne bittskader på legger og lår.

I dommen forklarer hun at hun er usikker på om hunden bet fordi hun ble redd og slo, eller om hun slo fordi hunden bet.

– Dessverre skjønner ikke hunden forskjell på slag og spark fra en redd person kontra en kriminell opptreden. Marco har vært med på flere leteaksjoner etter at han ble godkjent og har ikke utvist lignende adferd tidligere, har politimannen forklart.

Nytt angrep

Etter angrepet ble hunden tatt ut av tjeneste og kontrollert av Politihøgskolen. Under en øvelse bet han føreren to ganger i høyre håndledd, men viste ingen aggresjon utover det, ifølge rapporten.

Det ble vedtatt å beholde hunden i tjeneste, mot at den ble holdt utenfor den type søk. Et par måneder senere blir han satt inn i ordinær tjeneste.

Men i juni 2013 angrep Marco på nytt en mann utenfor Tønsberg tingrett.

Etter det bestemte Politidirektoratet i fjor at Marco må avlives. Politimannen tok saken til retten fordi han mente vedtaket var ugyldig.

Han reagerer på at politidirektoratet ikke tok kontakt med Politihøgskolen før de vedtok avlivning, og mener begreper som «umotivert» og «tilfeldige personer» blir overdrevent brukt om de to angrepene, slik at de har fått et feilaktig bilde av faktum når de fattet vedtaket.

– Lite sannsynlig

Under rettssaken var blant annet fysioterapeuten til Marco og leder for opplæring av politihunder ved Politihøgskolen, vitner.

Oslo tinghus

I RETTEN: Under rettssaken forklarte fysioterapeuten at hun ikke forstår hvorfor hunden må avlives, og beskriver Marco som snill og harmonisk. Han benyttes også som «eksamenshund» for fysioterapeutstudenter.

Foto: Domstol.no

Lederen ved Politihøgskolen forklarte at det er lite sannsynlig at hunden gikk umiddelbart inn og bet kvinnen og at bittene ved skolen ikke var aggressiv adferd, men ulydighet.

Regjeringsadvokaten mener imidlertid at vedtaket om avliving er gyldig.

Politimannen må også betale 70 000 kroner i saksomkostninger.