Gjemmer bort indrefileten

Dagligvarebransjen sliter med at indrefileter stjeles fra frysedisken. Problemet er så stort at indrefileten må gjemmes på bakrommet.

På bakrommet

Arno Alexander Panzer ved Spar på Kaldnes i Tønsberg har hatt indrefileten på bakrommet i et år på grunn av problemer med stjeling.

Foto: Karin Grønn Madshus

– Salget har sunket veldig. Jeg tipper at det er med omtrent 90 prosent, sier Arno Alexander Panzer, nestleder ved Spar Kaldnes i Tønsberg.

På skiltet står det at indrefileten ligger på lager.

Nestlederen i butikken tror det påvirker salget at de må gjemme indrefileten.

Foto: Karin Grønn Madshus / NRK

På en av frysediskene står et skilt med teksten: «Frossen indrefilet? Vi har på lager, bare spør en av oss (pga. tyveri)».

Ifølge Panzer har butikken hatt problemet lenge. Han mener det påvirker salget når kunden ikke finner varen med én gang.

– Det er ikke veldig ofte kundene spør hvor indrefileten er. De går heller et annet sted hvor varen ligger fremme, sier han.

Les også:

Populære varer

Thor Martin Bjerke, sikkerhetsrådgiver i Virke, jobber tett med dagligvarebransjen. Han forteller at enkelte varer er spesielt populære å stjele.

– Det skjer fra tid til annen at det blir stjålet mye varer som indrefilet, pæreskinke, barberblader og kaffe. Tyveriene skjer på et sted i perioder og blir utført av personer som flytter seg fra sted til sted, men det er mobile vinningskriminelle som ikke bor så veldig langt unna, sier han.

Ifølge Bjerke omsettes kjøttvarene fra dagligvarebransjen i restaurantbransjen.

– Personalet følger godt med

Leserbilde fra Johnb_100

Spør, så får du indrefilet – fra Rema 1000.

Foto: Leserbilde/johnb_100/Instagram

Rema 1000 på Kilen i Sandefjord er en annen av butikkene i Vestfold som har gjemt bort indrefileten på grunn av tyverier. På et skilt oppfordres også kundene her om å spørre betjeningen etter kjøttet.

Samme problem finnes på Rema 1000 på Teie i Tønsberg.

– Vi har tatt flere som har prøvd å stjele frossen indrefilet, sier David Hellerud, nestkommanderende i butikken.

Han forteller at de har hatt problemet i flere år og at personalet følger godt med.

– Vi har ikke gått til det skrittet å gjemme det bort, sier han.

Svinn et problem

Ifølge Mette Fossum Beyer, kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, er alt svinn av betydning for butikkjedens kjøpmenn. Beyer har ingen tall på hvor store tapene er når det gjelder nasking av slike varer, eller om det er landsdeler som peker seg spesielt ut.

Ifølge Beyer har også andre butikker hatt problemer med tyveri av dette produktet.

– Nasking og tyveri vil alltid være et problem for våre dagligvarebutikker. Indrefilet er en lett omsettelig vare av høy kvalitet og verdi, sier hun.

Anmeldelser hver dag

Knut Erik Ågrav, leder ved politiets krimavdeling i Tønsberg, har ingen statistikk på disse tyveriene.

– Det er ukjent for meg at det er et stort problem med nettopp indrefilet, sier han.

Men ifølge Ågrav får politistasjonene i Vestfold naskerianmeldelser fra butikker hver uke.

– Jeg mottar anmeldelser på naskeri hver dag, sier han.

Lett å omsette

Andreas Wormdahl, sikkerhetssjef i Kiwi, kjenner ikke til at det har vært noe problem med indrefileter som blir stjålet i butikkjedens butikker i Vestfold akkurat nå.

Ifølge Wormdahl går tyverier av slike varer i bølgedaler.

– Nasking er generelt et stort problem for dagligvarebransjen. Både nasking som blir gjort av enkeltpersoner og av omreisende vinningskriminelle som stjeler større partier av kjøtt, vitaminer, hygieneartikler og andre varer som er lette å omsette. Varene selges videre både i utlandet og i Norge, sier han.

Les også: