NRK Meny
Normal

Ta med tang – få finere hage

La badeturen bli en fryd for hagen.

Bjørge Madsen viser oss at tang gjør hagen fin og gir plantene god næring.

SE VIDEO: Tang er en super gjødselplante

Å berike jorda med tang har mennesker gjort i uminnelige tider. Tang som gjødsel er enkelt, gratis og organisk. Du får en frodigere hage og en renere badetur.

1. Rydd stranda

Å finne tang er enkelt og all tang kan brukes som gjødsel. Den som ligger lengst opp på stranda er enklest å hente. Det er fordi den gjerne har tørka litt slik at tanglopper og andre dyr har forlatt tangen. Den tørreste tanga har også sluppet en del salt og det er bra for dine hageplanter.

Du kan også vasse og hente fersk tang, eller den som er litt seig som ligger i vannkanten.

Tang og skjell

KALK: Skjell og døde skalldyr er også bra å ta med hjem. Skjellene inneholder kalk som gjør jorda mindre sur. Krabber inneholder kinin. Mangfold av mineraler og sporstoffer gjør godt for plantene.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

2. Tang rett i bedet

Når du kommer hjem kan du legge tangen rett på jorda eller ta litt i en potte. Det som er viktig er at jorda di har mikroorganismer som kan «ta seg av tangen». Nedbryterne hjelper til å bryte ned tangen slik at næringsstoffene blir små nok slik at røttene kan absorbere mineralene.

Det eneste du må passe på er at tanglaget ikke blir for tykt. Da kan det lukte og bli litt sleipt. Hvis det skjer, kan du fordele tangen litt bedre, eller noe av igjen.

De fleste planter tåler tang, selv om den er litt salt.

3. Dekke

Den mørke tørkede tangen kan du bruke som dekke, på lik linje med bark. Bark kan gjøre jorda litt sur, men det skjer ikke med tang.

Bjørge Madsen ved Skjærgaarden gartneri mener også at tangen holder uønskede insekter og sopp unna, eller at plantene blir mer resistente mot insekter og sopp når de er gjødslet med tang.

Tang som dekke i rosebedet

DEKKE: Du kan bruke tang i stedet for dekkbark. Bark gjør jorda litt sur, men tang gir gjorda sporstoffer og mineraler. Roser liker tang.

Foto: Helena Rønning / NRK

4. Kompostering av tang

Tang kan også komposteres. Da legger du den sammen med det andre hageavfallet ditt eller alene i en komposthaug. Tangen vil da slippe noen næringsstoffer, men vil allikevel være bra som gjødsel til våren.

Plantene trenger mest næring på våren og forsommeren. Det er da de vokser mest.

Rosebed med tang

ROSEBED: Her har vi lagt tang som dekke i rosebedet. Det ser pent ut, gir næring til og beskytter rosene.

Foto: Helena Rønning / NRK