NRK Meny
Normal

Sykehuset skal kaste 30 prosent mindre mat

Kaster over 100 tonn mat årlig.

De ansatte på kjøkkenet ved Sykehuset i Vestfold.

MATSVINN: Kjøkkenet på Sykehuset i Vestfold innfører stadig nye tiltak for å kaste mindre mat.

Foto: Sykehuset i Vestfold

I 2015 kastet Sykehuset i Vestfold (SiV) 116 tonn mat. Emballasjen maten har ligget i, regnes også med i matsvinnet.

Sykehusets mål er å redusere dette tallet med 30 prosent innen 2018.

For å klare dette, blir pasienter nå spurt om hvor mye mat de vil ha til hvert måltid.

– Vi er et grønt sykehus og vi er miljøsertifiserte. Derfor må vi hele tiden bli bedre på å redusere CO₂-utslippet, sier miljørådgiver ved SiV, Lisbeth Johansen. ​

I tillegg kan de ansatte og besøkende kjøpe mat som nærmer seg utløpsdato, med seg hjem for en billigere penge.

– Det er blitt populært. Veldig mange ansatte kjøper med seg mat, sier Hege Eftedal, som leder produksjonskjøkkenet på sykehuset.

Penger ut i søppeldunken

En reduksjon i matsvinnet kommer ikke bare klimaet til gode. Sykehuset sparer også penger.

– De pengene frigjøres til pasientbehandling i stedet for å gå ut i søpla sammen med matavfallet, sier miljørådgiveren.

Hege Eftedal på kjøkkenet.

MYE MAT OG MATAVFALL: Hege Eftedal opplyser at de lager rundt 2 500 middagsporsjoner hver dag.

Foto: Linn Løkken / NRK

Eftedal sier de hele tiden forsøker å finne nye måter å redusere matsvinnet på.

– Vi har begynt å veie alt matavfallet vårt. Vi snakker om det og kommer opp med nye tiltak sammen. Ingen av oss liker å kaste mat, sier hun.

I tillegg har de begynt å lage mindre mat, og bedret logistikken på lageret slik at de unngår at mat går ut på dato.

Mye jobb

Produksjonskjøkkenet ved SiV har, i tillegg til ansvaret for produksjon av mat til sykehusets kantine, postkjøkken og pasienter, også stor produksjon til flere eksterne sykehus, blant annet Drammen og Østfold.

Det er fra før av mye jobb med sykehusmaten. Måltidene skal være ernæringsmessig riktig satt sammen, de skal merkes med allergener, antall kalorier og mengde proteiner.

– Dette målet betyr enda mer arbeid. Får dere til det?

– Det får vi til. Vi har alltid hatt fokus på det, men vi har ikke registrert det slik vi har begynt å gjøre nå, sier hun.

– Dette er kjempebra

Kenneth Lydersen er ikke overrasket over å høre hvor mange tonn mat sykehuset kaster årlig. Han er leder for Fremtiden i våre hender i Tønsberg og omegn, og nå skryter han av sykehuset.

– Dette er kjempebra. Ting tyder på at vi kaster mye mer enn vi behøver å kaste, og det er ofte enkle grep som skal til.

Han syns det varierer hvor bevisste institusjoner og næringsliv generelt er på sitt ansvar.

– Alle kan bli bedre, og noen må gå foran. Dette er et kjempetiltak av sykehuset, avslutter han.