NRK Meny
Normal

Etterlyser gravide med økt hårvekst til ny studie

Vil bedre svangerskap for kvinner med hormonsykdom.

sykehuset i vestfold søker gravide til ny studie

SØKER GRAVIDE: Sykehuset i Vestfold ønsker å komme i kontakt med gravide kvinner som ønsker å være med i en studie om diagnosen PCOS. Fra venstre jordmor Britt Mari Korneliussen og overlege Renata Zabielska.

Foto: Sykehuset i Vestfold

Gravide kvinner med PCOS (polycystisk ovarie syndrom) har økt risiko for sene aborter og premature fødsler. En ny studie ved sykehuset i Vestfold skal undersøke om diabetesmedisinen metformin kan forebygge dette.

Nå søker sykehuset gravide kvinner som ønsker å delta i studien. Kvinnene må være i første trimester.

– De får metformin eller placebo-medisin, og vi sjekker om kvinner som har PCOS og bruker metformin får mindre risiko for aborter eller for tidlige fødsler, forklarer overlege og studieansvarlig Renata Zabielska.

Vil redusere komplikasjoner

Kvinner med hormonsykdommen PCOS har en eller flere cyster i eggstokkene. I tillegg til økt risiko under svangerskap kan pasienter med diagnosen oppleve uregelmessige eller ingen menstruasjon og økt hårvekst.

Gravid kvinne

ØKT RISIKO: Gravide med PCOS risikerer sene aborter og tidlige fødsler. Studien vil avdekke om medisinen metformin kan forebygge dette.

Foto: Robert Schlesinger (Illustrasjon) / NTB Scanpix

Hun ber derfor kvinner med disse symptomene om å ta kontakt med sykehuset i Vestfold.

Målet er å kunne ta bedre vare på gravide med PCOS.

– Hvis studien bekrefter at metformin hjelper kvinner med PCOS og reduserer komplikasjoner i graviditeter, skal vi legge retningslinjer så alle kvinner som har PCOS skal bruke metformin i graviditeten, sier overlege og studieansvarlig Renata Zabielska.

Undersøkelsen av gravide pågår i Norge, Sverige og Island og er godkjent av Statens legemiddelverk. Her til lands foregår studien på 12 ulike sykehus, blant annet i Tønsberg, Drammen og Skien. Det opplyser Sykehuset i Vestfold om på sine nettsider.

I slutten av september var det 335 kvinner med i studien, men de trenger altså flere.