Hopp til innhold

Sykdom truer bøkeskoger flere steder

Hageavfall og planterester kan være en av årsakene til at Bøkeskogen i Larvik er rammet av sykdommen Phytophthora. Også skoger andre steder i landet er rammet.

Aage Sletsjøe

Formann i Bøkeskogen og Kilens venner Aage Sletsjøe er bekymret for at Bøkeskogen i Larvik er angrepet av sykdom.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Den aggressive plantesykdommen er de siste årene funnet på bøk i Norge.

Sykdommen kan ta livet av store trær på kort tid.

Forskere i Bioforsk sier det er alarmerende at trær er registrert i den kjente Bøkeskogen i Larvik og i bynære skoger i Haugesund, Stavanger.

Les om aggressiv sjukdom på bøk i Norge

Hageavfall og planterester får skylda


Hageavfall og planterester kan være en av årsakene til at Bøkeskogen i Larvik er rammet av sykdommen. Sykdommen har trolig spredd seg gjennom internasjonal plantehandel.

– Vi er opptatt av at Larviks innbyggere ikke legger hageavfall i noen del av Bøkeskogen, sier Knut Hjalmar Gulliksen i Larvik kommune.

Kommunen gjør nå flere tiltak for å hindre at folk skal tømme hageavfall i området. I området ved Bergeløkka går det en grusvei inn i sørenden av Bøkeskogen.

– Vi har fått tillatelse av grunneier Fritzøe eiendom å stenge den veien, sier Gulliksen.

(Telst fortsetter under bildet)

Bøkeskogen i Larvik

Bøkeskogen i Larvik er Norges største og verdens nordligste offentlige bøkeskog. Den var også landets første offentlige friområde og brukes til rekreasjon.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Norges første friområde

Bøkeskogen i Larvik er Norges første offentlige friområde. Den er også landets største og verdens nordligste offentlige bøkeskog og er om lag 300 mål. Skogen eies av Statskog og forvaltes gjennom fylkesmannens miljøvernavdeling.

Det var forskere fra Bioforsk som oppdaget sykdommen da de ville undersøke Bøkeskogen etter at det var påvist angrep i Rogaland.

For å forstå hvordan sykdommen spres, bevilger Larvik kommune penger til videre kartlegging fra Bioforsk.

Skal lage forvaltningsplan

Sykdommen er også en av grunnene til at fylkesmannen vil jobbe mot langsiktige tiltak for å verne om Bøkeskogen.

– Vi ser nå behovet for å lage en forvaltningsplan for hvordan Bøkeskogen skal ivaretas og skjøttes framover, sier plankoordinator Pål Otto Hansen hos fylkesmannen i Vestfold.

Formann i Bøkeskogens og Kilens venner Aage Sletsjøe synes det er bekymringsfullt at Bøkeskogen er angrepet.

– Vi deltar aktivt i forvaltningen av skogen og har tatt initiativet til å danne Bøkeskogrådet. Det er nylig etablert og er et samarbeid mellom Kommunen, eieren Statskog, Bøkeskogen og Kilens venner, Bioforsk, fylkesmannen og Statens naturoppsyn, sier Sletsjøe.

Alvorlig

Senere i mars kommer forskere fra Bioforsk til Larvik for å møte Bøkeskogrådet og se nærmere på utviklingen og prøver som er tatt, og så vil det bli igangsatt arbeid med forvaltningsplanen.

– Det er veldig viktig at dette blir tatt alvorlig, sier Sletsjøe. Han sier fagfolkene mener angrepet, som spres ved sporer som er meget motstandsdyktige, kan komme fra importerte planter som for eksempel Rododendron, men at teorien om hageavfall ikke er eneste mulig smittekilde.

Forslaget til forvaltningsplanene skal være ferdig til høsten.

Fylkesmannen planlegger også et åpent møte med befolkningen i Larvik i juni, hvor de kan komme med synspunkter på Bøkeskogen.

Bøkeskogen i Larvik

Festplassen i Bøkeskogen i Larvik er det sentrale samlingsstedet i Bøkeskogen.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK