Inger-Johanne (73) svømmer i havet hver dag

I knallrosa morgenkåpe spaserer hun fra leiligheten til stranda for å bade, morgen og kveld. Den spreke pensjonisten elsker å bade.

Svømmedama fra Larvik

Inger-Johanne smiler så fort hun får på seg badedrakta og får sand under tærne.

Foto: Linn Løkken / NRK

Hvis du har gått langsmed strandpromenaden i Larvik en tidlig morgen, enten det er vår, sommer eller høst så har du kanskje sett henne.

Den spreke pensjonisten Inger-Johanne Skalleberg elsker nemlig å svømme og gjør det gjerne flere ganger om dagen. Etter at mannen hennes gikk bort for ett år siden har hun fått en noe spesiell badevakt. Den lille hunden Shila (6) passer nemlig på at både matmor og eiendelene hennes er trygge.

Les også:

1000 meter om dagen

Det er en nydelig morgen hvor høstsolen sprer et gyllent lys over strandpromenaden. Lufta er mild og vannet ligger blikkstille.

– For en fantastisk dag!

Ordene ovenfor kommer fra munnen til Inger-Johanne Skalleberg, en morgenfrisk dame i sin beste alder.

Hun kommer spradende ned fra leiligheten sin i en knallrosa morgenkåpe, og som alltid har hun havanaisen Shila (6) ved sin side. Hver morgen og hver kveld.

– Det blir to svømmeturer hver dag, en på morgenkvisten og en på kvelden, rundt 1000 meter om dagen, forteller Inger-Johanne og smiler.

Hun smiler faktisk hele tiden når hun snakker om svømmingen. Den gir henne nemlig økt livskvalitet ifølge henne selv.

Passer på matmor

Mens Inger-Johanne svømmer frem og tilbake løper lille hunden Shila langs stranden for å passe på henne.

Foto: Linn Løkken / NRK

Alltid vært aktiv

Inger-Johanne har alltid vært en aktiv dame som elsker å bevege på kroppen. Dagene fyller hun med svømming, turer med Shila og frivillig arbeid.

– Før mannen min gikk bort var han alltid med på svømmeturene mine, riktig nok gikk han tur langs stranda mens jeg svømte i en halvtimes tid, forteller Inger-Johanne.

Nå er det kun Shila og Inger-Johanne igjen. Likevel har de fortsatt med de daglige svømmeturene, hvor matmor svømmer og Shila passer på.

– Hun sier ifra hvis det kommer andre hunder og passer på tingene mine på land, sier Inger-Johanne.

Fiskerne står på kaia med snørene ute. Color Line er klar til avgang. Inger-Johanne er klar for å legge på svøm. Men vi får holde henne på land litt til.

«Det gode liv»

Klokka har så vidt bikket halv åtte på morgenen og Inger-Johanne kan knapt vente med å kaste seg uti det mørkeblå havet.

– Det er helt herlig, forfriskende, godt for kropp og sjel, forsikrer hun.

NRk.nos reporter synes til og med sanden mellom tærne begynner å kjennes litt for kald. Men Inger Johanne lar seg ikke stoppe ennå.

– Svømmeturene gir meg ny energi, jeg blir veldig glad av det, det er det «gode liv» for meg, sier Inger-Johanne.

Minimum 11 grader

I dag er det trolig 16 grader i vannet ifølge Inger-Johanne. Hun forteller at badesesongen kom sent i gang i år ettersom det var en kald vår.

– Jeg tror jeg startet årets utendørssvømming rundt 16. eller 17. mai, forteller Inger-Johanne.

– Har du ingen nedre grense?

– Jo, den er på 11 grader, smiler hun.

Og godt er det, kan andre tenke. For under intervjuet i vannkanten blir leggene til slutt litt numne, men det stopper ikke Inger-Johanne. Nå vil hun ut i det blå, og som sagt, så gjort.

– Det er helt nydelig, ler Inger-Johanne og fortsetter svømmetakene mot bryggekanten.