NRK Meny
Normal

Svineinfluensa eller bare forkjølet?

- Ikke vent i sju dager, men gå på jobb hvis du føler deg frisk, mener smittevernoverlege.

Fra Sykehuset i Vestfold
Foto: Jan Gulliksen / NRK

Siden april i år har ordet svineinfluensa vært på alles lepper. Den store svineinfluensa-pandemien lar riktignok vente på seg, men mange er bekymret for smittefare og omfang av sykdommen.

Både folk som tror de er smittet av svineinfluensa og arbeidsgiverne deres følger stort sett rådet fra Folkehelseinstituttet om å holde seg hjemme i sju dager for å unngå å smitte andre. Men det er ikke alltid nødvendig, mener smittevernoverlege Per Bjark ved Sykehuset i Vestfold (SiV).

Bare forkjølet?

Smittevernoverlege Per Bjark ved Sykehuset i Vestfold

Smittevernoverlege Per Bjark.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Siden svineinfluensaen første gang ble registrert i Norge er 90 personer registrert med sykdommen ved Sykehuset i Vestfold.

- I dag er det bare to personer som er innlagt her hos oss, sier Per Bjark.

En del av dem som tror de er smittet av svineinfluensa, har trolig bare fått seg en kraftig høstforkjølelse. Bjark sier at man må vurdere symptomene, men han stiller seg tvilende til at alle som har influensalignende symptomer skal holde seg borte fra jobben i sju dager.

Video nsps_upload_2009_8_26_15_8_16_3160.jpg

Klikk på bildet for å se video

Kan være alvorlig

De som til nå har fått fastslått at de har svineinfluensa, har stort sett fått en mild variant av sykdommen. Men Bjark understreker at det er grunn til å ta sykdommen på alvor.

- Det vi ser er at det er langt yngre aldersgrupper som rammes. Det kan ha sammenheng med at eldre har opparbeidet delvis immunitet mot H1N1-viruset. Dessuten er det viktig å være klar over at de som rammes alvorlig, rammes alvorlig på en annen måte.

- Hvordan da?

- Hvis man er hardt angrepet av svineinfluensa, hemmes lungenes evne til å ta opp surstoff på grunn av fortetting. Det er derfor respirator kan være helt nødvendig for enkelte.

Anbefaler vaksine

Ifølge Bjark kan vaksinasjon ha en betydelig effekt, og han anbefaler at unge voksne vaksinerer seg.

Norge har brukt omkring 200 kroner per innbygger på å bygge opp en beredskap mot en eventuell svineinfluensa-pandemi. Det synes Bjark er en bra investering.

- Jeg synes ikke det er mye penger med tanke på konsekvensene hvis en masse mennesker skulle bli alvorlig rammet.

Les: Vi vaskar oss friskare

Les også: Leger nekter å teste