NRK Meny
Normal

– Vellykket snuoperasjon

Svelvik kommunes snuoperasjon har ført til positive økonomiske resultater. Rådmannen mener likevel at den økonomiske krisen ikke er over

Svelvik sentrum

SVELVIK: Det er bedring for Svelvik kommune.

Foto: MORTEN HARANGEN / NRK

Etter flere år med minus har kommuneøkonomien i Svelvik kommune bedret seg.

I fjor fikk kommunen et positivt driftsresultat på 5,4 millioner kroner. Rådmann Gro Herheim forteller om den økonomiske snuoperasjonen som har gitt resultater i kommunen.

– Jeg vil si at vi ikke bare har gått fra krise til kontroll, men at vi absolutt ser at vi har lyktes i et veldig krevende omstillingsarbeid. Selv om mye gjenstår, ser vi nå at planen kommunestyret har vedtatt fungerer. Det er veldig gledelig, og det motiverer til ytterligere innsats, sier hun til NRK.

Bedre enn budsjettert

Rådmann i Svelvik, Gro Herheim

RÅDMANN: Gro Herheim er fornøyd med fjorårets resultat, men fortsatt gjenstår mye arbeid.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Fjorårets driftsresultatet endte opp langt bedre enn budsjettert, ifølge Herheim.

Etter snuoperasjonen startet har Svelvik gått fra å ha fire barneskoler til to barneskoler. Herheim berømmer de ansattes innsats for å bedre kommunens økonomi.

– Spesielt ledere og tillitsvalgte har lagt ned betydelig frivillig innsats for å få til dette. Det er det viktigste. For det andre har vi klart å legge om tjenesteproduksjon innenfor skole og helse og omsorg, vi har klart å gjøre store endringer innenfor disse sektorene. Vi har klart å gjøre dette på veldig kort tid, og det er også en viktig grunn til å kommuneøkonomien har blitt bedre. Vi har klart å holde høy fart, og vi er en ganske liten organisasjon, sier hun.

Fortsatt i Robek-registeret

Svelvik kommune er imidlertid fortsatt i såkalte Robek-registeret, et register der kommuner med dårlig økonomi havner og som begrenser mulighetene deres for å ta opp lån. Derfor mener Herheim at den økonomiske krisen for Svelviks del ikke er over ennå.

– Vi har ennå to- tre år igjen før vi har betalt tilbake i henhold til det vi har avtalt med Fylkesmannen. Det betyr for eksempel at vi ikke har noen fond eller buffere for uforutsette hendelser, sier Herheim, og legger til.

– I tillegg driver vi fremdeles på kreditt, selv om vi nå har bedret kredittsituasjonen vår med over 30 millioner det siste året, sier Herheim.