NRK Meny
Normal

– Mange får en aha-opplevelse

480 000 bilister har aldri sjekket synet. Dette og flere svar i en ny undersøkelse skremmer NAF.

Gaute Amundsen

Gaute Amundsen understreker at det ikke bare er eldre som kjører rundt med for dårlig syn.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Det er InFact som har gjennomført undersøkelsen om bilisters syn på vegne av NAF og optikerkjeden Specsavers.

Nærmere 250 000 bilførere sier de har opplevd farlige situasjoner på grunn av synet. I tillegg oppgir 480 000 bilister at de aldri har sjekket synet sitt.

– Dette forundrer meg egentlig ikke. Det viser seg at altfor mange kjører rundt uten å være klar over at de har dårlig syn.

Det sier Gaute Amundsen, som er formann i NAF i Tønsberg. Han tror årsaken til at folk er dårlige til å sjekke synet sitt, er rett og slett at de tror de ser bra.

– 90 prosent mener selv at de har et helt greit syn. Men når de har vært hos en optiker og kontrollert synet, får veldig mange av dem en aha-opplevelse, sier han.

Les også:

– Et lite varsko

Optiker Arvik Krogh mener resultatet i undersøkelsen viser at det er et stort potensial til å skape økt trafikksikkerhet i Norge. Samtidig ber han bilister skjerpe seg.

– Det er noen der ute i trafikken som er nødt til å ta seg litt i nakkeskinnet. I butikkene våre har vi kanskje litt for ofte innom folk som sier at det går bra, og at de kjører på steder de er vant til å kjøre, men det er ikke slik det fungerer i virkeligheten, det vet vi som jobber med syn. Så dette er et lite varsko, nå må vi skjerpe oss litt.

I tillegg til å se bra når en er ute i trafikken, er det viktig å bruke solbriller om det er skarp sol ute, ha et godt dybdesyn og kunne vurdere avstander, legger Krogh til.

– Det er viktig at folk tar dette alvorlig for det går fort der ute.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bil

Klarer du å lese et skilt på minimum 20 meters avstand? Det er kravet til å få lov å kjøre vanlig bil i Norge. (illustrasjonsbilde)

Foto: Scanpix / SCANPIX

– Bør sjekke synet annethvert år

Amundsen sier at dette temaet er spesielt aktuelt på denne tiden av året, og videre mot vinteren.

– Det blir enda verre for eldre å se i mørket. Når en har passert 40 år, bør en ta en synstest annethvert år, mener han.

– Alle som har sertifikat bør ta synet sitt på alvor, det står for 80 prosent av alle sanseinntrykkene våre. Det er litt for mange bilførere som ser dårlig, og det er rett og slett ikke bra, legger optikeren til.

– En dårlig kombinasjon

Seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen, er enig i at dårlig syn blant bilister er et problem, spesielt når det er mørkt ute.

– Det er vanskelig for folk å vite hvor mye dårligere de ser i mørket hvis de ser litt dårlig i dagslys, sier han.

Han syns det er skremmende å tenke på hvor mange som har for dårlig syn til å kjøre bil, uten å være klar over det selv.

– Dårlig syn kommer snikende med alderen, og en venner seg til det. Men ser du dårlig i dagslys, og det er mørkt og en fotgjenger for eksempel ikke bruker refleks, så er det en dårlig kombinasjon.