NRK Meny
Normal

Heier på supporterne

Når EM-finalen går av stabelen i kveld er leder i Norsk Supporterallianse, Hanne Mari Jordsmyr fra Horten, klar. Hun kommer til å se nesten like mye på tribunen som på banen.

Islandske supportere

God tribunekultur er det som gjør fotballen så engasjerende mener Hanne Mari Jordsmyr.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

– Mange blir nok sinte når jeg sier det, men jeg håper at Frankrike vinner. Det er gøy at de spiller finale på hjemmebane og det blir en folkefest uten like om de går av med seieren, sier Hanne Mari Jordsmyr.

For lederen av Norsk Supporterallianse er nemlig stemningen en av de viktigste delene av fotballen.

Hun vil ikke gå inn på forventninger til tekniske prestasjoner og lagtaktikker før kveldens EM-finale. Hun gleder seg ganske enkelt til mye god fotball og mye god tribunekultur.

– Det er en helt fantastisk følelse å stå midt i en supportergruppe på tribunen, føle fellesskapet og heie frem laget sitt, forteller Jordsmyr.

Derfor ser hun etter denne gleden også når hun ikke er til stede selv.

– Brøler som vikinger

Hanne Mari Jordsmyr

Hanne Mari Jordsmyr er nesten like opptatt av det som skjer på tribunene som på banen.

Foto: Bjørnar Sandboe / Norsk Supporterallianse

Høydepunktene for Hanne Mari Jordsmyr i årets Europamesterskap har vært å følge smånasjonene, underdogene, som har gjort det bra.

– Både Island og Nord-Irland har gjort det bra. Det har vært veldig gøy å følge med på lagene og supporterne.

Hun tror at nordmenn særlig har kunnet identifisere seg med islendingene. Selv har hun opplevd nordmenn i Spania som kaster seg med i vikingbrøl mens de ser på kamper.

Tribunekultur

Ved siden av å være leder av Norsk Supporterallianse er Jordsmyr først og fremst Vålerenga-supporter og en del av supporterklubben klanen. Når EM nå tar slutt mener hun nordmenn har en gyllen anledning til ta tak i den norske tribunekulturen.

– Vi kan identifisere oss med Island i EM, men vi finner faktisk den samme stemningen her hjemme også. Folk er bare nødt til å komme seg ut på tribunene for å merke det, sier hun.

Hun synes det gir fotballen en annen dimensjon når man er til stede og heier laget frem. Jo flere de er, jo bedre blir sporten. Og at supporterne er med å avgjøre resultatet er hun helt klar på.

– Hvis hele publikum snur ryggen til banen og er stille, hvem har laget å spille for da? Selv ikke på TV er det spennende med fotball uten publikum, sier hun.