NRK Meny
Normal

Streiken er i gang

Arbeidstakere fra Unio, YS og LO er i gang med streiken for å vise misnøye med regjeringens foreslåtte endring av arbeidsmiljøloven.

Streik på Torvet i Tønsberg

Arbeidstakere fra Unio, YS og PAROLER: LO er i godt i gang med streikemarkeringen på Torvet i Tønsberg.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Barnehager, skoler og SFO'er over hele landet blir rammet. Det samme gjelder kollektivtransport. Samtlige av NSBs tog kommer til å stoppe mellom klokken 15.00 og klokken 16.00.

21 av Avinors flyplasser kommer også til å merke konsekvensene av streiken. Fergesambandet Bastø Fosen mellom Horten og Moss stopper også opp under streiken.

Det er uvisst hvor mange som vil streike, men i Vestfold er målet å fylle torget i Tønsberg, Sandefjord, Larvik og Horten med streikende.

– Vil merke streiken

Distriktssekretær Kim-Louis Belaska i LO Vestfold har vært med på å organisere streiken.

– Når det i Norge er totalt 1,5 millioner arbeidstakere som potensielt er ute i streik, så vil man merke at det blir streik. Det vil være stopp på tog, busser, skoler, SFO og barnehager. Sykepleiere vil også streike, i den grad de har mulighet til det. I utgangspunktet ønsker vi ikke å ramme en tredjepart det er regjeringen vi ønsker å streike mot, sier han til NRK.

– Sikrer faglig forsvarlighet

Fylkesleder Lisbeth Rudlang i Sykepleierforbundet vet ikke hvor mange fra hennes forbund som vil streike, men målet er å fylle opp torgene i Tønsberg, Horten, Larvik og Sandefjord.

– Forventer dere at folk skal forlate arbeidet på sykehus og gamlehjem?

– For det første er dette en lovlig streik, og den er godt planlagt slik at alle som kan, er oppfordret til å komme på disse markeringene på disse fire torgene i Vestfold, sier hun og fortsetter:

– Når det gjelder de som er på jobb, så er de oppfordret til å gå i dialog med sine ledere for å sikre faglig forsvarlighet. Det er alltid en tredjepart, for oss er det pasienter og brukere, og de vil være sikret en faglig forsvarlighet på sine steder i dag.