NRK Meny
Normal

Storkontroll på fergene

Torsdag ble det innført skjerpet grensekontroll på alle ferger inn til Norge.

Grensekontroll i Sandefjord

PASSKONTROLL: Både politiet og tollvesenet var på plass for å sjekke fergepassasjerene.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Regjeringen håper skjerpet grensekontroll av ferjerutene skal bremse strømmen av asylsøkere til Norge. De som skal søke asyl må være på grensen, eller allerede inne i Norge.

– Fergeselskapene skal foreta en id-sjekk på passasjerene før de går om bord på ferga, mens vi tar en mer nøye kontroll når de kommer i land her, sier Petter Johansen, leder for grense- og utlendingsseksjonen i Vestfold.

Fire stoppet i Danmark

Grensekontroll

STORKONTROLL: Alle passasjerer måtte vise pass eller annen ID før de kunne reise inn i Norge.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Flere passasjerer har blitt stoppet. Fire personer, som ikke hadde gyldig visum, ble avvist av Color Line da de skulle ta ferge fra Hirtshals i Danmark til Larvik torsdag.

De fire hadde kjøpt billetter, men fikk altså ikke være med fergen på grunn av den økte grensekontrollen.

Også Fjord Line sjekker passasjerene før avreise.

– Vi kontrollerer også våre norske reisende før de drar fra Norge slik at vi er sikret at de har gyldig ID på tilbakereisen, sier linjedirektør Marcus Petterson.

Får telefoner om pass

Per Hunstokk, vaktleder på Torp i Vestfold politidistrikt

Per Hunstokk, i Vestfold politidistrikt er vaktleder på Torp.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Alle reisende er bedt om å ha med pass, men det er passfrihet i Norden for nordmenn og skulle du komme tilbake til Norge uten pass går det greit så lenge du har gyldig id.

– De reisende bør ha pass, men det er ikke alle som har det og vi har fått flere telefoner fra familier som har tenkt seg på handletur til Sverige, men ikke har pass til barna. Men snakker du norsk og har norske papirer, bruker vi sunn fornuft, sier Per Hunstokk, vaktleder på Torp.

Selv om det ble litt ekstra ventetid var passasjerene positive.

– Jeg synes det er bra jeg. Det gir jo en ekstra sikkerhet for oss alle, sier Berit Videm.

Ingen oversikt

Politiet i Vestfold har siden 1. september registret 104 asylsøkere som kom til Norge via en av fergene i Vestfold, men ifølge Politidirektoratet finnes det ingen eksakte tall for hvor mange flyktninger og asylsøkere som kommer til Norge med båt.