NRK Meny
Normal

Storkontroll denne helgen

Fra fredag til søndag gjennomfører Statens vegvesen bilbeltekontroller over hele landet.

Bilbeltekontroll på Ringerike

Du får 1500 i bot om du blir tatt uten bilbelte. (arkivbilde)

Foto: Kjartan Rørslett

Til tross for at de aller fleste er flinke til å bruke bilbelte, er det rundt 40 personer som hvert år dør i bilulykker uten at de har brukt belte. Det opplyser Statens vegvesen i en pressemelding.

Deres tellinger viser at 95 prosent av landets bilister bruker bilbelte. Likevel ble 1300 bilister tatt uten bilbelte i fjorårets storkontroll.

– Hvis ulykken skulle skje, er bilbeltet kanskje det som er med på å redde livet ditt. Det er bare i kombinasjon med bilbelte at airbagen kan hjelpe. Den kommer fort mot ansiktet ditt og hvis du ikke bruker belte, blir det å møte airbagen som å stå i en boksering, sier pressekontakt Grethe Utheim i Vestfold.

– Det å kollidere i 50 kilometer i timen uten bilbelte, tilsvarer et fall på om lag ti meter, legger Rita Aarvold i Statens vegvesen til.

Les også:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Grethe Utheim, Statens vegvesen

Fredag kveld starter kontrollene i Tønsberg-distriktet. Årsaken til at Statens vegvesen går ut og varsler om dette, er at de vil forebygge. – Vi ønsker at alle skal bruke belte. Vi vil ikke miste noen, sier Grethe Utheim. (arkivbilde)

Foto: Aina Indreiten / NRK

Bot og prikker

Nå er det altså tid for årets landsdekkende bilbeltekontroll. Blir du stoppet uten belte, venter en bot på 1500 kroner.

– Har du med deg en passasjer under 15 år som ikke har på seg bilbelte, blir du som fører anmeldt og du får to prikker i førerkortet. Har du førerkortet på prøvetid, får du dobbelt så mange prikker, sier Utheim.

Kontrollene starter fredag ettermiddag og varer til søndag kveld. Ifølge Aarvold vil de også sjekke bilistene på kveld- og nattetid.

– Jeg skulle bare ...

Kontrollørene hører flere unnskyldninger fra bilister som blir tatt uten belte. «Jeg skulle bare ...» er en gjenganger.

– Mange sier at de alltid pleier å bruke det, men at de denne dagen bare skulle i butikken for eksempel. Det hjelper ikke, de får bot uansett, sier Utheim.