Normal

Store kornavlinger tross vanskelig vær

Til tross for regn og vrient vær, ligger norske kornbønder an til å høste den største avlingen siden 2008. I Vestfold har bøndene fått mye ut av både rug- og hveteavlingen.

Skurtresker.

En god sesong for kornbøndene sikrer også selvforsyningen med for og kraftfor.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Prognosene fra Norske Felleskjøp på 446 kilo per dekar i gjennomsnitt er det nest høyeste nivået de siste ti årene, skriver Nationen.

Bare i 2008 var korndyrkingen mer effektiv, med en avling på 453 kilo per dekar. En kornhøst som gir totalt 1,2 millioner tonn korn er også den beste på sju år.

– Vi er veldig glad for at avlingene er store. Det trengs etter flere magre og variable år, sier lederen i kornutvalget i Norges Bondelag, Hans Edvard Torp, som selv er kornbonde.

Også i Vestfold, som står for 20 prosent av matkornproduksjonen i Norge hvert år, er det et godt år for kornbøndene.

Thorleif Müller

BONDE: Thorleif Muller, som selv er jordbærbonde på Nøtterøy, er leder for Vestfold Bondelag.

Foto: Tanita Wassås Kveinå / NRK

Det ligger an til gode avlinger i Vestfold i år, særlig for høstrug og høsthvete. Vinteren har vært veldig snill, og det betyr mye for resultatet. Vi fikk også en kanonstart med en våt og kald mai, sier Thorleif Myller, leder i Vestfold Bondelag, til NRK.

Lavt importbehov

– Gode avlinger er viktige for inntekten til kornbøndene, men det er også gledelig at vi blir mer selvforsynt med korn til kraftfor, sier han.

Ifølge prognosene vil årets kornhøst dekke 63 prosent av forbruket av matkorn og 74 prosent av karbohydratene som trengs til kraftfor til husdyr. Det bidrar i sin tur at importbehovet blir det laveste siden 2011.

Thorleif Muller minner om et slagord som bøndene har:

– Mai kulde gjør bondens lader fulde.