NRK Meny
Normal

I retten etter «operasjon Rubicon»

SANDEFJORD TINGRETT (NRK): Politiet satte opp et viltkamera for å samle bevis.

Politimenn i rettslokalet.

SIKKERHET: Politiet er til stede i rettssalen.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Flere politibetjenter var til stede i Sandefjord tingrett da narkotikasaken mot fem menn og en kvinne startet mandag. Politiet mener de seks er en del av et narkotikanettverk på i alt 27 personer.

Politiet mener også at nettverket har brukt en rasteplass ved Goksjø i Sandefjord som møteplass og til omlasting av varer.

– En slik organisert virksomhet kan gi de strengeste straffer, sa statsadvokat Håvard Kalvåg til NRK før helgen.


De siste to årene er over 140 personer, både norske og litauiske statsborgere, siktet i en av Norges største politioperasjoner, rettet mot det kriminelle litauiske miljøet i Norge.

Se arkivreportasje om operasjon Litas og operasjon Rubicon.

La narkotika tilbake igjen

Under etterforskningen av saken brukte politiet flere virkemidler for å samle bevis.

Politiet spanet med helikopter, avlyttet telefoner, utførte teknisk sporing av kjøretøy og brukte en hemmelig agent til å holde kontakten med miljøet.

I retten mandag kom det også frem at et hundesøk i området rundt Goksjø en gang i løpet av etterforskningen ledet politiet til funn av tre flasker med narkotika. Politiet tok en prøve av stoffet, men la flaskene tilbake igjen.

De satte deretter opp et viltkamera for å se hvem som hentet stoffet. Kameraet fanget opp en av de tiltalte.

Delvis skyldig

Inne i rettssalen.

Rettssaken startet i Sandefjord tingrett mandag morgen.

Foto: JOHN-ANDRÉ SAMUELSEN / NRK

Fire av de tiltalte, tre menn og en kvinne, er fra Litauen.

De tre mennene er tiltalt for innførsel av minst 16,5 kilo metamfetamin og salg eller forsøk på salg av minst 16 kilo metamfetamin, totalt 32,5 kilo metamfetamin. Kvinnen er tiltalt for medvirkning til salg, eller forsøk på salg av seks kilo metamfetamin.

To av mennene erklærte seg delvis skyldig etter tiltalen da saken mot dem startet i Sandefjord tingrett mandag. De erkjenner ikke skyld for innførsel av narkotika, men erkjenner befatning med deler av stoffet. Den tredje mannen og kvinnen nektet straffskyld.

Hentet narkotika

Den ene av de to som har innrømmet delvis skyld, er mannen som ble filmet av viltkameraet. Han sa i retten mandag at han ble spurt av noen han kjenner om han ville tjene litt ekstra penger. Oppgaven var å hente narkotika og penger.

Han sa videre at han hentet narkotika i flasker på Goksjø, flyttet dem over i en en annen pose og la de et annet sted i det samme området.

Mannen erkjenner altså å ha befatning med deler av det stoffet han er tiltalt for, men sier samtidig at de han jobbet for, var noen andre enn de som er i retten sammen med ham. Han vil imidlertid ikke svare på spørsmål om de andre.

De øvrige tiltalte i saken, to menn fra Norge, er tiltalt for å ha hentet og/eller betalt for metamfetamin.

En av dem er tiltalt for å ha hentet og/eller betalt for inntil 14 kilo. Han erklærte delvis skyld. Den andre nektet straffskyld. Han er tiltalt for å ha hentet og/eller betalt inntil ti kilo.

Det er satt av fire uker til rettssaken mot de seks.