Hopp til innhold

Stor mangel på frivillige i Kirkens SOS

TØNSBERG (NRK:) Krisetelefonen til Kirkens SOS er selvmordsforebyggende, men det er stor mangel på frivillige som kan ta disse telefonene.

Det er stor mangel på frivillige som kan ta krisetelefonen til Kirkens SOS i Vestfold og Buskerud. Daglig leder Anne Line Diesen forteller at de knapt får lagt på røret før det ringer igjen. Hun forventer i tillegg enda større pågang i julehøytiden.

SE VIDEO: Det er stor mangel på frivillige som kan ta krisetelefonen til Kirkens SOS i Tunsberg, som omfatter Vestfold og Buskerud.

Krisetelefonen til Kirkens SOS i Tunsberg, som omfatter Vestfold og Buskerud, står sjelden stille i disse dager.

– Vi får knapt lagt på røret før det ringer igjen. Vi trenger flere til å ta krisetelefonen, så de som ringer inn slipper å vente så lenge i kø, sier daglig leder Anne Line Diesen.

Hun forventer i tillegg enda større pågang i julehøytiden. Det er nemlig høysesong for mennesker som kan komme til å ta livet sitt.

– Kriser kan bygge seg opp over tid, og de kan komme akutt. Det eneste en trenger da, er noen å snakke med, sier hun.

– Problematisk med telefonkø

«Tine», en av de frivillige, sier at hun alltid vurderer nøye hva hun skal si til de som ringer og sier at de ønsker å ta livet sitt.

Hva jeg sier avhenger av responsen jeg får i den andre enden. Men jeg lytter alltid. Det er mange samtaler der jeg ikke bidrar med mange setninger, forteller hun.

Anne Line Diesen, daglig leder Kirkens SOS i Tunsberg

Anne Line Diesen, daglig leder Kirkens SOS i Tunsberg, forteller at mellom 3 og 18 personer til enhver tid bemanner krisetelefonene til Kirkens SOS over hele landet.

Foto: John-André Samuelsen

Alle medarbeiderne i Kirkens SOS er anonyme og har taushetsplikt. Diesen mener det er problematisk at de som ringer havner i telefonkø.

– Når det oppstår en krise i livet har en kanskje ikke lyst til å ringe noen venner. Så tar en mot til seg og ringer Kirkens SOS for første gang og da er det ikke godt å bli møtt med en telefonsvarer.

Hun sier at Kirkens SOS ønsker frivillige av alle mennesketyper.

– Kriser i livet oppstår hos alle slags forskjellige folk, til ulike tider. Derfor trenger vi et mangfold, sier Diesen, og legger til:

Alle frivillige hos oss gjennomgår et kurs på 40 timer. De får også noen prøvevakter.

– Anbefales sterkt

"Tine" opplever det som svært meningsfylt å ta Kirkens krisetelefon.

– Jeg vil sterkt anbefale andre å bli frivillig her, sier hun.

Nummeret til Kirkens krisetelefonen er 22 40 00 40. Kirkens SOS opplyser at de på landsbasis får 200 000 henvendelser i året.