NRK Meny
Normal

Denne røykvarsleren er forbudt

Du kan ha en farlig røykvarsler hjemme, uten å vite om det.

Røykvarsler

Dette er en av de fem røykvarslerne som nå er forbudt å selge.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Røykvarslere som ikke virker slik de skal gir falsk trygghet, og kan være farlige å stole på. Nå innfører Direktoratet for byggkvalitet omsetningsforbud for flere modeller.

23 røykvarslere er testet i en stor, skandinavisk undersøkelse, og i Danmark kom det fram at hele ni av de 23 varslerne ikke virket slik de skulle. I Sverige ble den samme undersøkelsen publisert tidligere denne uka, og også der førte de oppsiktsvekkende og nedslående resultatene til store overskrifter i pressen.

Fem av røykvarslerne som er testet har en så alvorlig feil at de kan medføre fare for liv, helse og sikkerhet. Fem av disse er solgt i Norge.

Direktoratet for byggkvalitet har bedt produsenter og distributører av disse røykvarslerne om å tilbakekalle produktene og stanse omsetningen.

Du bør altså sjekke røykvarsleren du har hjemme. Viser det seg at du har en av disse tre modellene, så bør du sørge for å få byttet den, der du kjøpte den.

Les også:

– Kan føre til at noen omkommer

Brannsjef Per Olav Pettersen

Brannsjef Per Olav Pettersen ber deg sjekke røykvarsleren din, og har du en av de tre modellene som ikke virker som de skal, sørg for å få den byttet ut.

Foto: ARNT E FOLVIK / VIB

Brannsjef i Vestfold Interkommunale brannvesen, Per Olav Pettersen, oppfordrer alle til å sjekke hva slags røykvarsler de har hjemme.

– Konsekvensen av at røykvarsleren ikke virker kan være at noen omkommer, sier Pettersen.

Han viser til at røykvarslere er det enkelttiltaket som redder flest liv i forbindelse med brann.

– Dette er svært alvorlig. Jeg håper de som er ansvarlige tar tak i dette, og at kundene kan få byttet inn de dårlige røykvarslerne på en grei måte.

Fem modeller forbudt i Norge

I Norge er det Direktoratet for byggkvalitet som publiserer undersøkelsen, og 1. september innførte direktoratet omsetningsforbud for de dårligste røykvarslerne.

Røykvarslere

Direktoratet for byggkvalitet ber om at disse fem røykvarslerne tilbakekalles fra markedet.

Foto: Faksimile fra Direktoratet for byggkvalitet sin nettside

Mange av røykvarslerne som ble prøvet ut, selges ikke i Norge.

Les mer om testen av røykvarslere her.

Men tre modeller selges av henholdsvis Biltema, Elkjøp og Maxbo. (Biltema 21 – 803, Elkjøp Snap alarm SA 0109, og No Flame 83198/KD-101-LD). Men røykvarslerne er trolig også solgt i andre forretninger.

Ledelsen i Biltema-kjeden sier at den aktuelle røykvarsleren ble trukket fra markedet i fjor, og ikke lenger selges gjennom Biltema. Men mange kan ha kjøpt røykvarslere fra Biltema før 2013, og fortsatt ha dem hjemme.

Flere feil

Noen av røykvarslerne scorer lavt fordi de er for trege til å varsle røyk, andre fordi lydsignalet de avgir er for svakt.

Testen avslører også at det ikke nødvendigvis er noen sammenheng mellom pris og kvalitet.

Testen viste også at sju av røykvarslerne hadde mindre avvik. For disse er det ikke gitt salgsforbud, men produsentene er bedt om å sørge for at avviket blir rettet innen en gitt frist.

Disse røykvarslerne hadde mindre avvik

Modell

Merke

Marquant 442-027

KD-133 A

Nexa Trading

KD-134 A

Deltronic/Clas Ohlsson

D-1231

Houseguard

SA305S

Rusta

KD-101 LD

Nexa

GNS 2236

Schneider-Electric

MTN548520