Stjal penger fra pasient – mistet autorisasjonen

Sykepleier stjal penger fra en pasient flere ganger. Hun fikk sparken, men fikk ny jobb som sykepleier et annet sted. Nå sier Helsetilsynet stopp.

Færre unge låner over pipa

TYVERI: Sykepleieren har innrømmet flere tyverier mot brukerne.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Pasientens pårørende mistenker at det er blitt stjålet mellom 800 og 1000 kroner ved flere anledninger.

Sykepleieren mistet jobben som følge av tyveriene, men fikk seg ny jobb som sykepleier i et annet fylke. Her skal hun ha gjort en god jobb, men det var ikke nok for Helsetilsynet som når har fratatt sykepleieren autorisasjonen.

Ble snikfilmet

Pengene skal ha blitt tatt fra lommeboken i ytterjakken, skal pasienten ha fortalt sin datter. Tyveriene ble gjort mellom desember 2016 og juli 2017 i en kommune i Vestfold.

For å avsløre sykepleieren, tok de pårørende saken i egne hender, og satte opp kamera for å filme personalet. Det ble gjort uten tillatelse eller informasjon om dette i forkant.

Pårørende er klar over at dette er i strid med personvernet og at filmene ikke holder som bevis i saken.

Filmen skal vise sykepleierens forsøk på å finne lommeboken ved to anledninger.

Saken er dermed ikke bygget på grunnlaget av filmopptaket, men på at sykepleieren har innrømmet tyveriene overfor arbeidsgiveren.

Mulighet til å søke

Henning Mørland, Fylkeslege i Vestfold sier på generelt grunnlag at helsepersonell som mister autorisasjonen ikke nødvendigvis er bannlyst fra helseyrket for all framtid.

– Det som er avgjørende er bakgrunnen for at man mister autorisasjonen. I en del tilfeller er det ting knyttet til helseproblemer og rus blant helsepersonell, da kan man søke om å få den tilbake når man er ferdig med behandling, sier Mørland.

Han sier den første tiden etter man har fått autorisasjonen tilbake, kan man ha visse begrensninger.

– Enten at man må jobbe under veiledning eller at man ikke får jobbe med bestemte pasientgrupper, sier Fylkeslegen.

Verken pasienten eller pårørende valgte å sykepleieren til politiet.

Ingen statistikk

Politiinspektør Magnar Pedersen i Sør-Øst politidistrikt har tidligere uttalt at politiet ikke har statistikk på hvor ofte helsepersonell stjeler fra pasienter.

– Vi får av og til anmeldelser om tyveri av medisin fra helseinstitusjoner, og en sjelden gang tyveri fra pasienter. De fleste tilfellene av tyveri fra pasienter er personer utenfra som har lurt seg inn på området eller vært på besøk, sier Pedersen.