NRK Meny
Normal

Stjal ambulanse og ødela flere politibiler

Det fremstår nærmest som en heldig tilfeldighet at ingen fra politiet ble skadet, eller i verste fall drept, heter det i dommen.

Ambulansen med skader.

SKADER: Ambulansen og flere politibiler fikk omfattende skader da politiet forsøkte å stanse mannen. Til slutt fikk politiet stanset ham ved legge seg foran ambulansen.

Foto: Politiet

Det var tidlig lørdag morgen 21. februar i fjor at mannen ble kjørt til legevakta i Horten i en ambulanse. Da de var fremme, stjal han ambulansen.

Han kjørte på flere veier, blant annet E18.

I retten omtalte politiet kjøringen som «noe av det verste de har sett».

Sneiet flere biler

Mannen kjørte ned blant annet et autovern, en trafoboks og sneiet flere biler. Han holdt høy hastighet, og kjørte flere ganger i motgående kjørebane.

Flere politibiler forsøkte å stanse mannen. 28-åringen svingte da ambulansen mot politibilene.

Ved en anledning kjørte en politibil rett inn i ambulansen i håp om å stoppe den. Det lyktes ikke. Det ble også lagt ut en spikermatte som punkterte ambulansens dekk, men mannen fortsatte kjøringen.

Til slutt fikk en politibil lagt seg foran og en annen lagt seg bak, og ambulansen ble stanset på Kjelle i Tønsberg.

Promille

Mannen hadde over to i promille da han kjørte.

Ambulansen og flere politibiler fikk omfattende skader under politijakten, men ingen personer ble skadd.

«På bakgrunn av de konkrete hendelser fremstår det nærmest som en heldig tilfeldighet at ingen fra politiet ble skadet, eller i verste fall drept», heter det i et utdrag fra dommen.

Innrømmet alt

Saken mot 28-åringen var oppe for retten i Nordre Vestfold tingrett i februar i år. Han innrømmet alt.

Aktor i saken ba om ti måneders fengsel, hvorav fire av dem skulle gjøres betinget.

28-åringen ble imidlertid dømt til ett års fengsel, hvorav seks måneder er gjort betinget. Han må også betale 15 000 kroner i bot, og han har mistet førerkortet sitt for fem år.

Mannens fastlege sa i retten at soning i fengsel kan være ekstra vanskelig for 28-åringen, på grunn av hans sykdomshistorie, og retten skriver i dommen at soningsdyktighet skal vurderes når tidspunktet for soning kommer.

Anker ikke

Mannens forsvarer, advokat Jon Anders Hasle, sier til NRK at hans klient ikke kommer til å anke dommen.

Årsaken er blant annet at det er lagt føringer i dommen om at Kriminalomsorgen kan velge en alternativ soningsform som er tilrettelagt for mannen, opplyser Hasle.

– Dommen er strengere (enn aktors påstand, journ. amn.) i antall måneder, men i dommen fremkommer det at man tenker seg en annen type soning enn å sitte i fengsel. Det er det han syns er riktig. Også vi syns det kan være en riktig løsning. Så totalt sett blir ikke dette et så galt resultat. Det er derfor han har valgt å vedta dommen.