Stemte for homovigsel

Biskop i Tunsberg, Per Arne Dahl, stemte for at homofile skal gifte seg i kirken selv om han så sent som i fjor sommer sa at ekteskapet er et forhold mellom mann og kvinne.

Per Arne Dahl som ny biskop i Tunsberg

Biskopen mener det er viktig at prestene må kunne følge egen overbevisning.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Kirkemøtet vedtok i dag at likekjønnede skal kunne vigsles. Av 115 delegater gikk 88 stemmer inn for likekjønnet ekteskap.

Ifølge Tunsberg-biskopen stemte alle biskopene for at homofile skal vigsles i kirken. At biskopen er for, er det motsatte av hva han gav utrykk for til Tønsbergs Blad i sommer:

«Det er ikke noe nytt at jeg står for det klassiske synet på ekteskapet som et forhold mellom kvinne og mann. Dette uttrykte jeg tydelig i valgprosessen fram mot bispeutnevnelsen i Tunsberg. Følgelig går jeg ikke inn for at kirken skal vie likekjønnede, men jeg ønsker å bidra til en verdig og forutsigbar forbønnshandling, for likekjønnede som er borgerlig viet etter norsk lov og som ønsker å bli bedt for i kirken.

NRK har spurt om en oppklaring av hva biskopen mener, men Dahl sier han ikke er tilgjengelig for en kommentar før i morgen.

– Vi har sammen funnet en god løsningen på dette, sier han.

Han mener det derimot er viktig at prestene må kunne følge egen overbevisning.

– Jeg har tillit til at prestene og de kirkelige medarbeiderne i Tunsberg skal følge sin overbevisning og vi skal legge til rette for at alle blir møtt på en skikkelig måte. Jeg mener det er viktig at kirken fortsetter som en enhet til tross for uenighet om ekteskapet mellom to av samme kjønn. forteller Dahl.

– Det skal være mulig å være i kirken selv om man har forskjellig syn.

Dahl sier ordningen trolig blir slik at prostene kan gi en oversikt over hvilke prester som vil gifte homofile og ikke.

Les også: Biskopen ut av skapet

Ber om ro

Dermed er det satt punktum for en årelang diskusjon i Kirken. Biskopen i Tunsberg håper en lang debatt nå er over.

– Jeg håper virkelig at vi nå kan respektere den prosessen vi har gått gjennom. Det var mange som var glade og jublet, men mange ble skuffet og lei seg.

– Er du en av dem som ble skuffet?

– Jeg er først og fremst veldig glad for at vi har kommet videre etter en lang konflikt i kirken. Mitt håp er at vi får frigjort energi og krefter på alle de viktige oppgavene som venter oss i kirken, sier Dahl.