NRK Meny
Normal

Dette sjekker de på russebilen din

Russebiler uten oblat vinkes inn til kontroll.

To røde russebiler stanset av politiet og Statens vegvesen.

SJEKKER BILEN: Statens vegvesen foretar kontroller av russebiler ute på veiene. (arkivbilde)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Russebiler er alltid interessant for oss. Ser vi en russebil uten oblat, vil den i utgangspunktet bli vinket inn til en kontroll, sier kontorsjef i Statens vegvesen Vestfold, Klaus Ottersen.

Denne våren har de gjennomført to gratis, frivillige kveldskontroller for russebiler og busser. Møter man opp til en slik kontroll og alt er ok, får man et oblat.

Totalt 11 biler møtte opp på de to kontrollene i Vestfold i år, i fjor var det 22.

– Det er en tankevekker i seg selv. Det er snakk om eldre kjøretøy som er utsatt i en kollisjon, så det er lurt å sjekke at de er i orden, sier Ottersen til NRK dagen etter at den andre kontrollen ble gjennomført.

Flere kontroller på veiene

Klaus Ottersen

OPPLAGT: Klaus Ottersen i Statens vegvesen er også opptatt av at sjåføren kjører forsiktig, får nok søvn og ikke kjører i ruspåvirket tilstand.

Foto: Statens Vegvesen

Han minner om at russebiler er gjennom periodisk kjøretøykontroll, samt EU-kontroll annethvert år, men sier at alle har noe igjen for at også de sjekker at russebilen er trafikksikker.

Russen kan også møte på Statens vegvesen ute på veien, og da kan det lønne seg å allerede ha vært innom dem.

– Vi skal gjennomføre en del kontroller, og de som da ikke har oblat, vil bli stoppet og sjekket nøye. Da kan de risikere bli avskiltet på stedet, eller få en mangellapp som ødelegger litt av russetiden.

– Det er uansett viktig å få kontrollert bilen på en eller annen måte, enten på et bilverksted, hos NAF eller hos oss, legger han til.

Brannfarlig interiør

Ved en kontroll sjekker Statens vegvesen styring, endeledd og hjul. De sjekker bremser og ser på rust. Ifølge Ottersen er kjøretøyene som regel i grei teknisk stand.

– Men mange russ bygger om bilene sine og gjør om seter. Når det gjelder interiør er vi opptatt av at det ikke skal være brannfarlige materialer inne i bilen. Vi har opplevd at disse har tatt fyr.

– Vi er også opptatt av at setene er godt festet til gulvet og at det er belter til hver enkelt plass. Samt at høyttalere og bord sitter fast. For de gangene det smeller, vil alt bli kastet rundt i bilen hvis det ikke sitter godt fast, fortsetter Ottersen.