NRK Meny
Normal

Anmelder 14 verksteder etter storaksjon

– Du risikerer å få tilbake en bil som ikke er trafikksikker, advarer Statens vegvesen.

En bil inne på et bilverksted.

KONTROLL: Flere bilverksteder ble besøkt under kontrollen. Her fra en kontroll på et bilverksted i Vestfold.

Foto: Statens vegvesen / NRK

Statens vegvesen har sammen med Arbeidstilsynet, Skatteetaten og politiet kontrollert bilverksteder over hele landet.

I region sør, som omfatter Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder-fylkene, ble 62 virksomheter undersøkt. 14 av dem blir anmeldt for å drive ulovlig, uten godkjenning. 83 kjøretøy ble avskiltet.

Kontrollene som ble gjennomført onsdag og torsdag denne uken, er en del av en landsdekkende aksjon. Det er i år første gang at en slik aksjon er gjennomført.

De viser at det drives mange ulovlige bilverksteder i hele landet, opplyser Statens vegvesen.

– Alvorlig

– Jeg er ikke overrasket over tallet, men jeg syns det er alvorlig. Vi er bevisste på at det er mange verksteder som driver utenfor, med denne dokumentasjonen har vi fått frem fakta, sier leder for tilsynsseksjonen i region sør, Einar Eskilt.

Det er også avdekket at ufaglært arbeidskraft reparerer biler. I tillegg er gjerne ulovlige verksteder knyttet til flere andre ulovlige forhold, som svarte penger og ulovlig arbeidskraft, opplyser vegvesenet.

– Konsekvensen er at du og jeg får tilbake biler som ikke er trafikksikre. Vi tror at alt er ok, men så er det ikke det fordi kunnskapen ikke er til stede på verkstedene som ikke er godkjente.

Kan bli stengt

Han oppfordrer bileiere til å kun bruke godkjente verksteder. Oversikten over disse finner du på vegvesenets nettside.

– Hvis verkstedet ditt ikke står der, er det stor fare for at det ikke er godkjent.

Politiet skal jobbe videre med anmeldelsene, og det kan resultere i at virksomhetene blir stengt.

– Det er mange verksteder som ser fine ut på fasaden, men som har mye ulovligheter bak seg. Det er mye ufaglærte mennesker som skrur på forholdsvis nye biler, sier Eskilt.

Ønsker kontrollene velkommen

Kommunikasjonssjef i Norges Bilbransjeforbund, Egil Steinsland, er glad for at vegvesenet foretar slike undersøkelser.

– Vi er veldig glad for aksjonen. I verkstedbransjen finnes det en stor andel useriøse og uautoriserte verksteder, og det er veldig bra at de blir tatt, sier han.

– 14 av 62 virksomheter i region sør er anmeldt. Er du redd for at det kan ødelegge ryktet til bransjen?

– Nei, snarere tvert imot. Det finnes svært mange ulovlige verksteder rundt omkring som reparerer biler ulovlig, og det må ikke skje. Vi syns det er kjempebra at myndighetene tar dette på alvor. Det er også viktig at folk bruker verksteder som er godkjent av Statens vegvesen.

– Reparerer du bilen din på et ulovlig verksted kan du ikke være sikker på at den er sikker når den kommer ut igjen, fortsetter han.