NRK Meny
Normal

Jordmor får ikke lenger jobbe med hjemmefødsler

Statens helsetilsyn har begrenset autorisasjonen til jordmor Cathrine Trulsvik. Bakgrunnen er blant annet en klage på oppfølgingen hun ga i forbindelse med en planlagt hjemmefødsel på Nøtterøy.

Statens Helsetilsyn

UENIG: Jordmoren har klaget på vedtaket fra Statens helsetilsyn.

Foto: Christian Thomassen/Scanpix

– Jeg tror ikke det hun gjør er forsvarlig.

Anna Simonsen er svært kritisk til oppfølgingen hun fikk i forbindelse med en planlagt hjemmefødsel på Nøtterøy i 2014.

Datteren ble til slutt forløst ved setefødsel på Sykehuset i Vestfold.

Simonsen sier hun i utgangspunktet opplevde oppfølgingen hun fikk før fødselen som grei, men at hun i ettertid har skjønt at denne ikke var god nok. Hun mener det tok for lang tid fra det oppsto komplikasjoner til hun ble fraktet til sykehus, og at Trulsvik forsvant etter bare noen minutter.

Til slutt bestemte hun seg for å sende inn en klage.

– Jeg følte at det var det rette å gjøre. Babyen ble tatt med tang. Hadde vi gjort dette hjemme, hadde vi bare hatt ett barn, ikke to.

Uenig i vedtaket

Jordmor Cathrine Trulsvik sier det ikke stemmer at hun forlot sykehuset umiddelbart. Hun mener oppfølgingen som ble gitt, var god nok.

– Jeg tar tilbakemeldingen alvorlig, men hun ga aldri uttrykk for misnøye mens hun gikk gravid. Jeg er lei for at hun opplever at det var uforsvarlig, men rent objektivt var det ikke det.

I vedtaket om å begrense Trulsviks autorisasjon, viser Helsetilsynet i tillegg til klagen fra Simonsen til to bekymringsmeldinger fra Vestre Viken helseforetak.

– Jeg mener at vedtaket er feil. Derfor har jeg også klaget.

Hva betyr dette i praksis for deg som jordmor?

– Det betyr at jeg ikke kan jobbe med hjemmefødsler.

Trulsvik er tilknyttet Jordmorteamet AS i Drammen. På sin nettside opplyser selskapet om vedtaket og skriver at de ikke lenger bistår ved hjemmefødsler, men at de fortsetter med svangerskapsoppfølging og fødselsforberedende kurs inntil videre.