Hopp til innhold

Starter barnehjem i Tanzania

I 2013 jobbet Lovise Myhre som frivillig i Tanzania. Men hun ville gjøre mer. Nå leder hun en veldedig organisasjon, Ucare Project, for å hjelpe vanskeligstilte barn.

Lovise Myhre, leder av Ucare

STUDENT: Ved siden av legestudiene er Lovise Myhre leder av Ucare Project og driver barnehjem i Tanzania.

Foto: Ucare/privat

Det er barnedødelighet som står Lovise Myhres hjerte nærmest. Under studier i 2013 var hun fem uker i byen Arusha i Tanzania, og det fikk henne til å ville gjøre mer.

Lovise Myhre, leder Ucare, her med noen av barna på barnehjemmet

Lovise Myhre fikk ingen etablerte organisasjoner med på sine prosjekter. Nå driver hun sin egen veldedige organisasjon.

Foto: Ucare/privat

– Jeg har alltid blitt berørt av at barn dør, det har gått inn på meg når jeg har hørt om det i nyhetene. Men når jeg kom til Tanzania ble det så nært. Særlig var det en morgen da jeg kom til sykehuset og tre barn døde. Det gikk inn på meg, det rørte meg og jeg måtte gjøre mer, sier Myhre.

Startet selv

Hun følte ikke at de fem ukene i Tanzania var nok og da hun kom hjem tok hun først kontakt med flere organisasjoner og hørte om de ville starte prosjekter med henne.

– Det ville de egentlig ikke, og da fant jeg ut at jeg skulle starte egne prosjekter, sier den nyutdannede legen som denne høsten starter turnustjenesten sin ved Sykehuset i Vestfold.

Til å begynne med var de fem legestudenter og en medisinstudent, nå er de alle unntatt en ferdig utdannede leger og prosjektene er blitt til en organisasjon som de kaller Ucare Project, Unconditional Care.

Barnehjemmet til Ucare i Tanzania

I Neema House skal vanskeligstilte barn få bo sammen med voksne, i et familiehjem. Hver dag trilles alle de små ut på tur i landsbyen.

Foto: Ucare/privat

Enda flere er kommet til, og nå er de ti i styret i organisasjonen. Akkurat nå driver Ucare fire forskjellige prosjekter i Tanzania og Kenya. Snart starter de prosjekt nummer fem i Tanzania, som skal hete Neema familiehjem.

– Det skal være et familiehjem for barn som har en vanskelig familiesituasjon som gjør at de ikke kan adopteres bort. 10-12 barn skal bo sammen og de skal få kjærlighet og alt de trenger.

Klarer seg selv

Økonomisk står de på egne ben. De ti i styret tar ikke betalt for jobben de gjør, og ved hjelp av donasjoner og bistand, lønner de enkelte arbeidere i prosjektene i Kenya og Tanzania.

– Vi har en koordinator i Tanzania, han er virkelig en nøkkelperson. Han er pastor og er veldig engasjert i å redusere barnedødeligheten. Det er det det handler om, å finne personer som kan drive prosjektene selv.

Og det er det som er planen til Ucare, at de skal starte prosjekter som etter en stund kan drives lokalt.

– Vår ambisjon er å hjelpe der vi trengs og engasjere befolkningen, slik at prosjektene vi starter på sikt skal bli selvforsynte, sier Myhre.

Organisasjonen skal gjøre det ved å satse på jordbruk, investere i allerede oppstartede prosjekter og ved å sørge for utdannelse.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark