Hopp til innhold

Stappfullt på folkemøte om gruvedrift

– Vi er bekymret, sier Ragnar Standal, leder av Sandefjord turistforening.

I Kodal er det folkemøte i kveld. Planene om gruvedrift kan gi 200 nye arbeidsplasser - men samtidig ødelegge populære turområder.

Det var fullt i Hvitstein grendehus en halv time før møtet startet.

Mandag kveld var det folkemøte i Kodal om gruvedriftsplanene til Kodal Minerals. I god tid før møtet startet opp strømmet folk til for å høre om planene i bygda, og si sin mening.

NRK var i Hvitstein grendehus i forkant av folkemøtet. Da uttrykte flere naboer skepsis til planene, samtidig som de var nysgjerrige på å få vite mer om hva selskapet ser for seg. En halvtime før møtet startet var salen så å si full, og det strømmet fortsatt på med folk.

Les også:

Vil ha gruve fremfor dagbrudd

Blant dem som møtte opp var Ragnar Standal, leder av turistforeningen i Sandefjord. Foreningen blir sterkt berørt av planene. En tredel av løypenettet til foreningen ligger i området, i tillegg til at de har en hytte, Heisetra, i nærheten.

Kodal minerals

I dette området i Kodal er det planlagt uttak av mineraler.

Foto: Henrik Bøe / NRK

– Det som bekymrer oss er at de planlegger et dagbrudd, en veldig gammeldags måte å drive et uttak av mineraler på, i vår mening, sier Standal.

Foreningslederen mener et dagbrudd vil gi mye støy og støv. I tillegg mener han det er unødvendig å åpne terrenget. Turistforeningen hadde helst sett at Kodal minerals etablerte en gruve, med en gruvesjakt, slik at man kunne redusere inngrepene i naturen.

– Dagbruddet skal være to kilometer langt, 700 meter bredt og 300 meter dypt. De skal drive døgnkontinuerlig uttak av mineraler, de skal sprenge og transportere og drive grusuttak, sier Standal, som er redd dette kan holde på i langt mer enn 15 år, avhengig av forekomstene.

Foreslår taubane som transport

I tillegg mener han turisthytta, Heisetra, vil være så å si ubrukelig.

– Det er klart at det å sitte på en turisthytte og høre en maskinpark dure og gå, det er ikke akkurat den naturopplevelsen vi er på jakt etter.

Samtidig skjønner Standal at ordførerne i de to berørte kommunene, Larvik og Andebu, er positive. Han sammenligner mineraluttak med fellesgodene olje og fiske, næringer som er viktige for Norge.

– Det vi er opptatt av er at kommunen og fylkeskommunen setter krav til Kodal Minerals. Vi mener en gruve er bedre enn dagbrudd, og vi foreslår at kommunen krever at transporten skal gå via taubane i stedet for bil. Det er store penger involvert, og mer enn nok ressurser til å gjøre dette på en skånsom måte.

Turistforeningen syns det er flott at kommunen inviterer til folkemøte for å informere innbyggerne om hva som er planlagt.

– Vi forventer å få vite hva kommunen og fylket planlegger å gjøre for å minimere miljøskadene som vil komme.

– Omfattende

Fylkesmiljøvernsjef Elisabet Rui ser mange utfordringer med gruveplanene.

– Dette er et veldig omfattende prosjekt som vi må se nøye på, sier Rui.

Hun er opptatt av at konsekvensens for naturvern, friluftsliv og naboer blir utredet ordentlig, og tror det vil ta lang tid før gruvedrift i Kodal kan være en realitet.

– Dette kommer til å være en lang prosess. Mange lovverk må tas hensyn til, sier Rui.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark