Sporer opp kunstneres hage

Åsgårdstrand (NRK): Hagekunsthistoriker mener hagen til Munchs hus i Åsgårdstrand bør tilbakeføres slik den engang var. Det jobbes med å gjenskape hagene til de to kjente kunstnerne Edvard Munch og Nikolai Astrup.

Munchs hage

Professor i hagekunsthistorie Annegreth Dietze-Schirdewahn og kunsthistoriker ved Munchs hus og Vestfoldmuseene Solfrid Sakkariassen prøver å finne ut nøyaktig hvordan Munchs hage har sett ut.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Ikke så mange kunstnere vi kjenner til i Norge vår så opptatt av hagene sine og malte dem som Edvard Munch og Nicolai Astrup, sier professor i hagekunsthistorie Annegreth Dietze-Schirdewahn ved Norges Biovitenskapelige universitet på Ås. Hun har også jobbet med å restaurere historiske hager, blant annet baroniet i Rosendal.

Munchs hus

FØR: Slik så deler av hagen ut da Munch bodde her. Munch tok bilde av huset og hagen sin.

Foto: Munchmuseet

Munchs hage

Astruptunet i Sogn og Fjordane jobber med å finne ut hvordan hagen til Nikolai Astrup (1880–1928) så ut og Vestfoldmuseene bruker bilder, brev, fotografier og andre kilder for å dokumentere hvordan hagen til Edvard Munch (1863- 1944) i Åsgårdstrand var.

– Munch er viktig for Norge, for regionen og for Åsgårdstrand. Når huset er slik det opprinnelig var og blir brukt til formidling, så synes jeg absolutt det er et poeng å vise fram hagen hans fra den tiden, sier Annegreth Dietze-Schirdewahn.

Les også: Dette visste du kanskje ikke om Edvard Munch

Freder Munchs hus

Malte hagen

«Livets dans» og «Pikene på broen» er to kjente Munch-bilder med motiv fra Åsgårdstrand. I flere arbeider maler han også hagen sin i Åsgårdstrand. Annegreth Dietze-Schirdewahn har blant annet sett på Munchs kunst for å tolke hvordanhagen opprinnelig så ut.

– Jeg tror mye han har malt, er nært slik det faktisk var, sier Dietze-Schirdewahn.

Edvard Munch i hagen i Åsgårdstrand

Munch skal ha vært glad i hagen sin i Åsgårdstrand, men fikk andre til å stelle hagen for seg. Dette bildet er Munchs eget og er tatt i 1903.

Foto: Edvard Munch/Munchmuseet

Hagen inspirerte

Museumsstyrer Solveig Berg Lofnes ved Astruptunet sier også Nikolai Astrup ble inspirert av hagen da han malte.

– Hagen var viktig for Astrup. Den var en stor del av livet hans. For å tilby gjester og turister et landskap som var mest mulig likt på Astrups tid, ønsker vi å tilbakeføre litt av det, sier Solveig Berg Lofnes.

Planene skal legges fram i høst.

Les også: No skal Astrup begeistre kunstpublikummet i Norge

Munchs kjøkkenhage

Besøkende til Edvard Munchs hus i Åsgårdstrand kan se hvordan Munch faktisk bodde. Men eiendommens parkaktige preg er langt fra hagen Munch var glad i med neper, salat og agurk. Fagansvarlig Solfrid Sakkariassen ved Munchs hus og Vestfoldmuseene har også funnet ut at han hadde epletrær, moreller, kirsebær, solberg og rips.

Ikke noe av det er igjen, bortsett fra kanskje noen stikkelsbærbusker, tror Dietze-Schirdewahn. I hagen var det et steingjerde vi ikke ser i dag. Langs tomtegrensene var det trær og busker og det var mer åpent inne i hagen og ned mot sjøen, ifølge Dietze- Schirdewahn.

I løpet av høsten skal Solfrid Sakkariassen komme med forslag til hvordan hagen faktisk så ut og hvordan den kan tilbakeføres. Ifølge Sakkariassen skal Vestfold fylkeskommune ta stilling til planene.

Munchs hage

I løpet av høsten skal Vestfoldmuseene foreslå hva som skal gjøres på tomta.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK