Spleiselag mot skogbrann

Skogbrannovervåkningen i Vestfold deles likt mellom skogeierne og kommunene, foreslår fylkesmannen.

Skogbrann i Våler
Foto: Trond Berg / NRK

Fylkesmannen i Vestfold foreslår at utgiftene til skogbrannovervåkning skal deles likt mellom skogeierne og kommunene. I følge fylkesmannen har skogeierne, Viken Skog og Fritzøe Skoger, sagt seg positive til dette.

Nå venter man på svar fra Vestfold interkommunale brannvesen.

 

Etter mange år med diskusjon om hvem som skal betale utgiftene for skogbrannovervåkning, forsøker fylkesmannen å komme med en avklaring. Fylkemannen foreslår at utgiftene til tjenesten skal deles likt mellom skogeierne og kommune.

- Skogbrannovervåking er felles nytte både for eiere og brukere. Dersom en brann oppdages tidlig vil dette bety mye for alle parter.

Det sier seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Vestfold, Ørnulf Rønningen.

Han mener det er naturlig at det offentlige og private deler på utgiftene.

- Det er vel ikke unaturlig at skogeiere tar et ansvar for egen skogeiendom på samme måte som andre verdier sikres, sier Rønningen.

Tiltaket koster rundt 80 000 kroner og utgjør 20 øre pr. innbygger for kommunene. Fylkesmannen i Vestfold håper på en langsiktig avtale slik at man slipper å bruke tid og ressurser for å avklare dette hvert år.

Brannsjef i Vestfold interkommunale brannvesen, Per Olav Pettersen forteller at styret foreløpig ikke har tatt stilling til forslaget. Han skal legge saken fram på første styremøte på nyåret og sier han tror styret er positive til forslaget.