NRK Meny
Normal

Sparer millioner på mildvær

Norske kommuner gnir seg i hendene. Mildværet sørger nemlig for millioninnsparinger på oppvarming og brøyting.

Horten kommune sparer millioner på mildværet

Se video: Mildværet fører til store besparelser på kommunebudsjettene.

– I 2014 sparte vi et sted mellom to-tre millioner kroner på grunn av mildværet, sier Geir Kjellsen, teknisk sjef i Horten kommune.

Budsjettet for teknisk avdeling i kommunen er totalt på cirka 14 millioner og besparelsen er med andre ord betydelig. Høye vintertemperaturer fører til mindre strøing, mindre eller ingen brøyting og reduserte utgifter til oppvarming av kommunale bygg.

Ikke bare positivt

Men til tross for mange positive effekter, er ikke bare bra for kommunen at minusgradene kommer sjeldnere og sjeldnere.

– Det blir våtere og villere, og jeg antar at det kommer flere stormer. Det betyr at vi må bruke mer penger og ressurser på å oppgradere vann og avløp, sier Kjellsen.

De siste årene har Horten kommune effektivisert, som de kaller det, energibruken.

– Vi har etterisolert bygg og gått mer over til jordvarme og lignende i stedet for å bruke like mye konvensjonell elektrisk fyring. Vi har relativt hyggelige energikostnader, sier Kjellsen.

Må budsjettere som vanlig

Kommunalsjefen minner om at kommunen må budsjettere med det han kaller en vanlig vinter. Det vil si kald og snørik.

– Vi er såkalt rammestyrt, det vil si at penger vi bruker for mye ett sted må vi hente fra andre steder. Det kan skje dersom vi får en veldig kald 2015, noe vi ikke håper på, forklarer Kjellsen.

I alle byggeprosjekter og renovering av bygg kommunen holder på med nå og skal i gang med i fremtida, fokuserer de på miljøvennlige og økonomisk gode løsninger.