Hopp til innhold

– En grisete jobb å plukke opp slikt

SANDEFJORD (NRK): Snus på Norgesglass skal endre holdninger.

Snus, sneiper og tyggiser samlet i Norgesglass.

EKKELT: Snusposer, sneiper og tyggis er skrapet opp fra Sandefjords gater og lagt i Norgesglass for å gjøre folk oppmerksomme på hvor de hiver eget søppel.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Rannveig Horntvedt startet Sandefjord søppelplukkerlag for over tre år siden. Siden den gang har 1900 store, svarte søppelsekker blitt fylt opp.

De har også flere ganger fått oppmerksomhet utover kommunegrensa, blant annet da de fikk Dronning Sonja og Kronprinsesse Mette Marit til byen for å plukke søppel.

Gokstadskipet laget av søppel.

SØPPELSKIP: Elever ved Gokstad skole har naturligvis laget Gokstadskipet av søppel.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Denne høsten vil de spre sitt budskap på en annen måte.

– Det er første gang en søppelfestival arrangeres i Norge, sier Rannveig Horntvedt.

– Alvorlig budskap

Med blant annet foredrag og en søppelutstilling på Sandefjord bibliotek på programmet, ønsker de å få folk til å bli flinkere med søppelet sitt.

– Vi vil veldig gjerne spre dette alvorlige budskapet på en fancy måte. Vi ønsker at noen skal endre holdninger fra å kaste søppel rett ned, til å ta ansvar for eget søppel, sier Horntvedt.

Beatrice Tessmer og Rannveig Horntvedt på søppelutstillingen i Sandefjord bibliotek.

UTSTILLING: Biblioteket er vertskap for søppelutstillingen som varer fra tirsdag til og med lørdag denne uken. (f.v. Beatrice Tessmer og Rannveig Horntvedt)

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– En grisete jobb

Som en del av søppelfestivalen er snusposer, sneiper og tyggiser plukket opp fra bakken og samlet i Norgesglass. Horntvedt er ikke glad i at folk slenger dette rett ned på bakken.

– Det tar lang tid å bryte ned i naturen, mange, mange år faktisk, og så tar det veldig lang tid å plukke det opp. Det er en grisete jobb. Jeg håper dette kan vekke noen av dem som bare slipper snusposen og tyggisen sin ned.

Hele biblioteket i byen er gjort om til en søppelutstilling i forbindelse med søppelfestivalen, og Beatrice Tessmer forteller at biblioteket sa ja til å være med på arrangementet med en gang de fikk mulighet.

– Vi synes det er en sak som må støttes, sier hun.

En ny type søppel

Etter flere år som byens «søppeldronning», har Horntvedt merket en endring av hva folk kaster fra seg – rett på bakken.

Vestfoldbunaden laget av søppel.

LAGET AV SØPPEL: Vestfoldbunaden er laget av søppel i forbindelse med søppelutstillingen i Sandefjord bibliotek. Som søljer er pillebrett brukt.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Nå er det den nye søpla som kommer stadig vekk, og det er spise- og drikkesøppel på grunn av endrede spisevaner. En går på gata og spiser, og slipper det rett ned. Vi har skilt ut den typen søppel fordi det er den som utfordrer oss mest nå i dag. Det vil vi ha slutt på.

Målet til søppelplukkerlaget er at Sandefjord skal bli Norges reneste kommune. Og ingenting ville gledet Horntvedt mer enn at det etter hvert ikke lenger vil være behov for dem.

– Hvis vi ble overflødige fordi folk i Sandefjord og over hele landet tok ansvar, så behøvde ikke vi å plukke søppel. Da kunne vi funnet på noe annet godt.

Rannveig Horntvedt foran mange snusbokser.

PLAST: Søppelplukkerlaget har funnet mange snusbokser i Sandefjord. Nå stilles de ut.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark