NRK Meny
Normal

Søppelet flyter på Tjøme

Ti ganger daglig får kommunen klager på søppel som dumpes eller feilsortertes.

Søppel på Tjøme

SLØVT: Kommunen mener det er et holdningsproblem at folk hiver avfall utenfor søppeldunkene. Dette bildet er tatt på Tjøme.

Foto: Linn Løkken / NRK

22. juli så kommunen seg nødt til å legge ut en påminnelse om at alle henvendelser om søppel skal rettes til renovasjonsselskapet Vesar.

– Det ser ikke ut!

Etter en liten kjøretur på Tjøme tar det ikke lang tid før undertegnede finner søppeldunker som ikke kun inneholder søppel på innsiden. Det ligger mengder utenfor også.

Hilde Stegen

IKKE IMPONERT: Tekniker Hilde Stegen i Tjøme kommune sier de gjør så godt de kan for å holde søppelet borte.

Foto: Linn Løkken / NRK

Et bilde som blir tatt av søppelhaugen vises frem til tekniker i kommunen, Hilde Stegen.

– Her har noen dumpet søppelet utenfor noen dunker som er beregnet for en husholdning. Det ser ikke ut! Du kan bli forundret over folk, rett og slett, er det første hun sier når hun ser bildet.

Selv om Stegen mener kommunen i samarbeid med Vesar klarer å håndtere søppelproblemet bedre for hvert år, så innrømmer hun at det er vanskelig å dimensjonere når det kommer mange besøkende.

– Vi har dimensjonert i forhold til hvor mange abonnenter vi har, og det blir vanskelig når det kommer turister og middagsgjester i tillegg, sier Stegen.

Søppeldunker på Tjøme

TYDELIG MERKING: Lapper til å klistre på søppeldunkene er et av tiltakene kommunen og Vesar har tatt i bruk og gitt til hytteeiere.

Foto: Linn Løkken / NRK

Prøver å finne en løsning

Og mens telefonene går varme hos kommunehuset, har det heller ikke vært stille hos Vesar. Det bekrefter kommunikasjonsansvarlig Kaia Ross Lind.

Kaia E. Ross Lind

SAMARBEIDER GODT: Kaia Ross Lind i Vesar sier de har en god dialog med hytteeiere, beboere og kommunen for å løse søppelproblemet.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

– Vi har fått en del henvendelser fra Tjøme ja. Folk er bedre på å sortere avfallet sitt nå enn tidligere, og derfor tror vi at det også er mange som blir frustrert når andre ikke gjør det samme, sier Ross Lind.

Metallstenger har blitt kastet i matsøpla, grovavfall hives på feil sted og mye havner utenfor søppeldunkene. Dersom renovatørene oppdager feilsorteringer kan abonnentene av søppeldunkene risikere at de ikke tar søppelet med seg.

– Renovatørene gjør så godt de kan, men vi har alle et felles ansvar for å sortere og håndtere avfallet på en ordentlig måte, minner Ross Lind om.

I år har kommunen sammen med Vesar tatt noen grep for å bedre søppelproblemene, blant annet er klistrelapper med tydelig merking av søppelbeholderne delt ut til hytteeiere.