Hopp til innhold

Her er kokken Tronds favoritt-(s)oppskrifter

Skogssopp kan brukes til svært mange gode matretter – enten som hovedingrediens, eller som variert og velsmakende følge til hverdags og festmat!

mat på bål

SKAUMAT: Trond Andresen (t.v.) og Arnt Harald Stange er begge soppentusiaster og gourmeter. Her tilberedes sopp og rådyr på bål.

Foto: Thor Olav Moen

– Soppstuing, soppsuppe, risotto med sopp, omelett, soppizza – med hvit eller rød saus, bacon, andre godsaker, eller for seg selv for å få frem soppsmaken optimalt, stekt sopp til vilt, ørret eller andre kjøttretter, ikke minst and, sier kokk Trond Andresen og gourmet Arnt Harald Stange mens de plukker mer av skogens gull.

sopp på bål

BÅLPANNE: Sopp, sjalottløk, godt smør ... mer skal ikke til

Foto: Thor Olav Moen

Skogssopp i mat

Trond Andresen lager lunsj på bål på sopptur i tjukkeste skauen i Andebu.

Han er tidligere kjøkkensjef på nå nedlagte Conradis i Tønsberg. Før det jobbet han blant annet på Michelin-stjerne-stedet Le Canard i Oslo. Han er oldermann i Vestfoldkokkenes mesterlaug, lærer i matfag på Greveskogen videregående, og driver med catering og "få kokken hjem-utleie" av seg selv til selskaper.

– Skogssopp er en fantastisk ressurs, postulerer han.

rådyrkjøtt opg steinsopp

SKOGENS EGEN: Rådyrkjøtt fra Barkåker og steinsopp fra Andebu er en god kombinasjon!

Foto: Thor Olav Moen

Etter vår sopptur i Andebu ble det mat på bål – soppstuing og rådyrplomme med friske urter, brent sort pepper og maldonsalt.

soppstuing i panne på bål i skogen

SOPPSTUING: Sopp stekt i godt smør og stuet med fløte og rømme – trenger vi si mer?

Foto: Thor Olav Moen

Tronds sopp-favoritter

Vin til sopp

Det er egentlig kjøttet/fisken som bestemmer vinen til sopp, men en grunnregel er viner med lite tanniner.

Styr derfor unna unge tanninrike viner og velg heller noe fyldig og godt.

Lagret chianti, Barbera eller Pinot Noir er bra.

Bourgogne blanc – Hvit burgunder fra store merker, men nedklassifisert (Ikke Montrachet, Meursault) 150 – 200 kroner.

Chianti classico er vin som passer godt til retter med sopp.