– Soppstuing, soppsuppe, risotto med sopp, omelett, soppizza – med hvit eller rød saus, bacon, andre godsaker, eller for seg selv for å få frem soppsmaken optimalt, stekt sopp til vilt, ørret eller andre kjøttretter, ikke minst and, sier kokk Trond Andresen og gourmet Arnt Harald Stange mens de plukker mer av skogens gull.
Skogssopp i mat
Trond Andresen lager lunsj på bål på sopptur i tjukkeste skauen i Andebu.
Han er tidligere kjøkkensjef på nå nedlagte Conradis i Tønsberg. Før det jobbet han blant annet på Michelin-stjerne-stedet Le Canard i Oslo. Han er oldermann i Vestfoldkokkenes mesterlaug, lærer i matfag på Greveskogen videregående, og driver med catering og "få kokken hjem-utleie" av seg selv til selskaper.
– Skogssopp er en fantastisk ressurs, postulerer han.
Etter vår sopptur i Andebu ble det mat på bål – soppstuing og rådyrplomme med friske urter, brent sort pepper og maldonsalt.
Tronds sopp-favoritter
- NRK Mat har flere oppskrifter med sopp.
Vin til sopp
Det er egentlig kjøttet/fisken som bestemmer vinen til sopp, men en grunnregel er viner med lite tanniner.
Styr derfor unna unge tanninrike viner og velg heller noe fyldig og godt.
Lagret chianti, Barbera eller Pinot Noir er bra.
Bourgogne blanc – Hvit burgunder fra store merker, men nedklassifisert (Ikke Montrachet, Meursault) 150 – 200 kroner.
Chianti classico er vin som passer godt til retter med sopp.