Hopp til innhold

Sondre (20) blir ofte misforstått

Ved å være åpen om egen hverdag, håper Sondre Bogen-Straume at folk kan forstå Asperger-diagnosen bedre.

Sondre Bogen-Straume

FORKLARER: – Jeg møter ofte folk som ikke forstår. Når jeg møter nye mennesker, bruker jeg en del tid på å forklare. Det hjelper, sier 20-åringen fra Tønsberg.

Foto: Vegard Unger Ellefsen / NRK

Tenk deg hvordan det føles om alle sanseinntrykkene suste inn i hjernen din som en suppe der alle grønnsakene er kokt i stykker, og du ikke lenger klarer å sortere smakene.

Slik startet Sondre Bogen-Straume (20) et innlegg i Tønsbergs Blad. Han har Asperger syndrom og ADHD, og denne uken ønsket han å dele.

– Jeg ser på det nærmest som en plikt å fortelle om mine opplevelser. Jeg skammer meg ikke over diagnosen, og ser ingen grunn til å holde den hemmelig, sier Bogen-Straume til NRK.

20-åringen beskriver en følelse av å sitte på en kafe med mye støy, samtidig som man leser avisen og svarer på meldinger på telefonen.

– Du klarer ikke å huske hvor all den informasjonen som kommer inn, kommer fra. Litt av det samme blir det når du ikke klarer å skille sanseinntrykk fra hverandre. Berøringer fra klær, lyder, lukter og lys kommer inn som ei smørje.

Misforståelser

Han forteller at han ofte møter manglende forståelse for diagnosen sin.

– Folk oppfatter meg som høyt fungerende, og det stemmer på noen områder. Jeg er dårligere på sosiale ting, enn rent intellektuelle ting, forklarer han.

– Man oppfattes som velfungerende i en arbeidssituasjon, og da blir det ikke alltid tatt hensyn til at man trenger struktur og forutsigbarhet.

Bokstavelig talt

20-åringen sier et annet problem er at han ikke alltid forstår hvordan det han sier oppfattes av andre – de ordene han setter sammen, kan bety noe annet for andre.

– Hvis noen sier til en med autisme at skal vi hoppe over middagen, så kan det bli oppfattet som å bokstavelig talt hoppe over middagen. Jeg prater bokstavelig, og det kan oppfattes som frekt.

– Jeg er over gjennomsnittet ærlig. Om noen for eksempel spør om de er fine på håret, kan de få nei.

For å rette opp i misforståelser, ber han andre tolke det som sies i beste mening. Hvis noe høres frekt ut, oppfordrer han til å spørre om det var ment slikt.

– Det var det mest sannsynlig ikke, og da kan man rette opp i det.

Sprer kunnskap

Leder for Autismeforeningen i Vestfold, Anne-Britt Forbord, jobber for å spre informasjon om autisme. Hun opplever at kunnskapen varierer.

– Noen er veldig oppdaterte, andre har ikke erfaring med det i det hele tatt.

Hun påpeker også at personer med autisme er forskjellige.

– Har du møtt en med autisme, så har du bare møtt en. I for eksempel en arbeidssituasjon er det viktig å kartlegge hver enkelt person, og jobbe ut ifra det man finner ut om mangler og kvaliteter.

Bogen-Straume ber folk møte ham, og andre med samme diagnose, som alle andre.

– Men gjør så mye du kan for å vise forståelse. I stedet for å bli oppgitt over at en person for eksempel ikke forstår hva du sier på første forsøk, oppfører seg litt annerledes eller sier noe dumt. Tolk det i beste mening, og spør heller om det var det de mente, før du blir sur.