Normal

Show og revyer hvorhen du snur deg

– Vestfold er selve sommerunderholdningsfylket, mener Mona Levin.

Tore Sagen, Bård Tufte Johansen, Else Kåss Furuseth, Morten Ramm.

Tore Sagen, Bård Tufte Johansen, Else Kåss Furuseth og Morten Ramm er noe av det du kan få med deg, hvis du er på utkikk etter underholdning i Vestfold i sommer.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

– Publikum har rett og slett et behov for underholdning også om sommeren. Det er jo ofte sånn at man har et stort underholdningstilbud hele året, mens om sommeren er det bom stille. Dette var jo da i Oslo hvor alt bare stengte om sommeren før i tiden, sier kulturanmelder i Aftenposten, Mona Levin, til NRK.no.

Mona Levin

Mona Levin sier det er mange bra show i Vestfold, men har sin favoritt i Stavern.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Og da ble vel Vestfold selve sommerunderholdningsfylket, med Tønsberg som hovedstad. Og så har det vekslet litt rundt omkring, i år er det vel delvis Tønsberg, men det er ganske mye i Sandefjord og det er mye i Stavern. Men Vestfold er fylket, påpeker Levin.

Les også:

Sandefjord

Det er mye å velge og vrake blant, og det er noe for enhver smak. I Sandefjord satser man for eksempel på lokal humor.

– Det har vært sånn lenge, folk trekker jo til kysten på sommeren. Det har vært der helt siden Wesensteen sin tid. Det var da det begynte, sier Heljar Berge.

Han er med i Hvalsommer, som er inne i sin tiende sesong, og går i Fon-teltet i Sandefjord.

I samme by kan du se showet til Ivo DaCapo «Aftersun – Ivo smører tjukt på». De holder show for 11. gang.

– Vi syntes det er rimelig tøft at det slår godt an med lokale krefter i Sandefjord, og at både vi og Hvalsommer kan kjøre for smekkfulle hus. Det er gøy når man ser kjendisene kjøre show i nabobyene. I løpet av de årene vi har hatt show, så har det vært ulike tilbud i Tønsberg. Men jeg har ikke hatt noe inntrykk av at det har påvirket Sandefjords-publikummet, sier Frode Aleksander Rismyhr i Ivo DaCapo.

Rismyhr viser fram kostymene.

Frode Aleksander Rismyhr foran fjorårets sommershow i Sandefjord.

Tønsberg og Larvik

Plakat for Solli-Tangen i Bølgen kulturhus

Brødrene Solli-Tangen kan du oppleve i Larvik.

Foto: Fredrik Arff

I Larvik er det i år musikken som står i sentrum under sommershowet i Bølgen kulturhus. Der er det nemlig brødreparet Didrik og Emil Solli-Tangen som synger seg gjennom kvelden.

På Klubben i Tønsberg er det komikerne som skal i manesjen. Bård Tufte Johansen har tatt med seg sitt show «Mann 44», mens Else Kåss Furuseth, Tore Sagen og bysbarnet Morten Ramm kommer med sin Humorgalla.

Hør de fire komikerne snakke om sommershow i Tønsberg:

– Konkurransen har etter hvert blitt beinhard. Men jeg tror at dess bedre show man serverer, dess flere folk kommer til disse forskjellige showene, sier daglig leder i Taran AS, Tor Arne Ranghus.

Tor Arne Ranghus

Ranghus tror det er viktig at scener i samme by snakker sammen, slik at showene blir forskjellige.

Foto: Fredrik Arff

Hans selskap står bak begge showene på Klubben, samt brødrene Solli-Tangen i Larvik. Men i Tønsberg er det også sommershow ved Oseberg kulturhus. Derfor mener han det er viktig å samarbeide.

– Vi har jo prøvd det nå, slik at Oseberg og Klubben ikke kjører samme opplegget. Og det har vi klart i år. Og fremover tror jeg det er klokt at man velger forskjellig repertoar og forskjellige show, sier Ranghus.

Ved Oseberg kulturhus er det i år satset på musikken. Under fanen «2 show – 12 års rockehistorie», kan man oppleve blant annet Åge Sten Nilsen, Eirik Søfteland og Atle Pettersen.

Atle Pettersen

Atle Pettersen er med i showet 'Beatles 1963'

Foto: Julia Naglestad / NRK
Åge Sten Nilsen

Mens Åge Sten Nilsen synger 'Rock'N Roll adventure'

Foto: Pressebilde

Stavern

Også i Stavern er det mulig å få med seg sommerunderholdning. Og der finner du favoritten til Mona Levin:

– Jeg er veldig svak for Kruttårnteateret på Citadelløya utenfor Stavern. Det er stort sett skuespillere fra Nationaltheatret, som samler seg og i løpet av fjorten dager lager de et stykke som bygger på noe som finnes.

Trond Fausa Aurvåg

Trond Fausa Aurvåg er en av dem som i år er med i Kruttårnteateret.

Foto: NRK/Rubicon

Tidligere har de blant annet gjort Robin Hood, Peter Pan, Karate Kid og Ronja Røverdatter.

– I år gjør de Trollmannen fra Os. Og så har de en burlesk, grotesk og absurd, men veldig musikalsk, fremføring av dette her. Det er mange referanser til andre ting, og så er det like morsomt for barn som for voksne. Jeg ler så jeg nesten faller av stolen, sier Levin.

Les også:

– Går ikke av seg selv

I Sandefjord tror man den knalltøffe konkurransen er til det beste for alle aktørene.

– Jo flere ting som skjer, jo mer genererer det at folk går på forskjellige ting. Jeg tror ikke det nødvendigvis ødelegger for hverandre. Vi opplever jo i Sandefjord at de fleste går på begge produksjonene, sier Berge.

Han mener allikevel at man ikke bare kan kaste sammen et sommershow.

– Det må være kvalitet, man kan ikke bare stable sammen en gjeng med raringer og tro at det går av seg selv. Du må levere noe, ler Berge.

– Konkurranse skaper jo bare entusiasme og glede hos publikum. De kan jo velge og vrake, sier Ranghus.

Han mener allikevel at også andre faktorer spiller inn.

Frode Rismyhr

Rismyhr går utenfor Vestfold når han får i oppdrag å anbefale et sommershow.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Det har mye med vær å gjøre og det har noe med når folk tar ferie å gjøre. Men er det er godt show, så kommer folk. De beste showene blir kjøpt billetter til uansett hvordan det er, sier Ranghus.

– Det er jo rart at Vestfold så til de grader drar mer folk enn andre fylker, sier Rismyhr.

Les også:

Mens kollegaene i Hvalsommer, på spørsmål om hvilket show i Vestfold de anbefalte folk å gå på, foreslo bykollegaene i Ivo DaCapo, svarer sistnevnte noe annet.

– Skal jeg si deg en ting. Jeg var på Hønefossrevyen her om dagen, og det var veldig morsomt. Så det går faktisk an å reise utenfor fylket også, avslutter Rismyhr.