NRK Meny
Normal

– Norge er aller best

Sergey Yakovlev spilte i Norge for første gangen i 1995. Siden den gang har musikeren vendt tilbake hver sommer.

Sergey Yakovlev er musikklærer. Han har reist til Norge i 20 år for å holde konserter. Denne gangen har han med seg tre av sine studenter; Daniel Homko (17), Artem Emeljanov (19) og Diana Kalinina (14).

SPILLEGLADE: Konsert på Torvgaten i Tønsberg. Fra venstre studentene Artem Emeljanov (19) på stor balalaika, Diana Kalinina (14) på domra, Daniel Homko (17) på liten balalaika og musikklærer Sergey Yakovlev på trekkspill.

– Jeg har vært over alt i verden, men Norge er aller best, sier Sergey Yakovlev som har vært i Norge allerede tjue ganger.

Sergey Yakovlev er profesjonell musiker fra Velikij Novgorord i Russland, med utdanning fra musikkonservatorium i St. Petersburg. Han synes det er fint å kunne kombinere jobb og ferie på sommertiden ved å reise rundt og holde konserter.

I år har han med seg tre av sine studenter Daniel Homko (17), Artem Emeljanov (19) og Diana Kalinina (14).

Til sammen utgjør de musikkensemblet «Novgorod Mosaic».

Seks byer – én måned

For 17. året på rad har Tønsbergs gater blitt fylt med melankolske folketoner i det ensemblet tar frem balalaikaer, domra og trekkspill.

Oslo, Tønsberg, Kragerø, Arendal, Kristiansand og Stavanger er stoppestedene hvert år. Til sammen tar sommerjobben en måned.

– Vanligvis starter vi i Oslo og avslutter turen vår i Stavanger, sier Yakovlev og forklarer at de bor på forskjellige plasser når de reiser rundt i landet.

I løpet av tjue år har det nemlig oppstått noen bekjentskaper. I Tønsberg har de for eksempel fått lov til å bo hos en norsk familie som tilfeldigvis møtte musikerne på gata for tre år siden.

– De stoppet opp for å ta av en prat da de spaserte forbi oss. Så ble vi invitert til middag, sier Yakovlev og legger til at de har bodd hos denne familien i tre år på rad siden den gang.

– Penger er ikke det viktigste

I løpet av oppholdet deltar musikerne på musikkfestivaler i Sør-Norge, spiller for folk i gatene og holder privatkonserter.

Men pengene er ikke det viktigste. Ifølge Yakolev tjener de nok til å dekke utgiftene til turen.

– Det viktigste er at vi liker oss her og syns det er hyggelig å opptre og prate med folk. Alle er så hyggelig her og naturen er vakker, sier Yakovlev.

– Utenom spillejobbene har vi også tid til å slappe av og nyte livet, det er rolig og hyggelig. Jeg liker meg veldig godt her, det er helt annerledes atmosfære her i forhold til Russland, forteller Daniel Homko.

Men nå er oppholdet snart over. På lørdag er sommerjobben over for i år og musikkensemblet, «Novgorod Mosaic», vender hjem til Velikij Novgorod.

– Men vi kommer kanskje tilbake igjen neste år, smiler Yakovlev.