NRK Meny
Normal

Sommeråpent til Lardal

Lardal kommune får i sommer besøk av Sommeråpent.

Sommeråpent

Fra venstre: Olav Viksmo Slettan, Nora Thorp Bjørnstad, Ronny Brede Aase, Magnus Brenna Lund, Ida Nysæther Rasch og Pål Plassen.

Foto: NRK

For ikke veldig lenge siden utfordret vi ordførerne i innlandskommunene våre, Andebu, Hof, Re og Lardal til å skryte vilt og hemningsløst av kommunen sin, målet var å få besøk av Sommeråpent i sommer. Lardal stakk av med seieren.

Ida Nysæter Rasch er Sommeråpents mobile reporter og skal få reise til Lardal.

– Jeg gleder meg jo ikke noe mindre nå etter å ha hørt ordførerens innsalg. Jeg må innrømme at jeg ikke har noe forhold til Lardal fra før, men det synes jeg egentlig bare er litt gøy. Da ser man jo ting med litt andre øyne enn hvis du kjenner stedet fra før.

Rasch sier hun ikke er spesielt kjent i Vestfold.

Jeg har vært med på Sandefjord Open og spilt håndball og så har jeg vært på hytteturer i Sandefjord, men jeg har ikke tilbrakt så mye tid i Vestfold ellers.

Men Sommeråpent-reporteren har flere kjente fra Vestfold og Rasch sier hun har hørt mye positivt.

– Mange skryter voldsomt av Vestfold, og det er noe med svaberg og vann som virker veldig forlokkende for meg som er fra innlandskommunen Elverum.

Rasch tror hun kommer til å finne likheter mellom sin egen kommune og Lardal.

– Jeg har jo googlet Lardal og da leste jeg at Lardal trolig har verdens tetteste elgbestand. I hvert fall var det det i 1994. Jeg trodde Elverum var høyt oppe på den lista.

Fem dager – fem fylker

Hvor i Lardal Rasch skal være vet hun ikke.

Det er noen flinke kolleger av meg som allerede har begynt å jobbe med dette, men jeg vet ikke hvor jeg skal ennå. Jeg har fått gleden av å reise innom fem fylker på mine fem dager. Det er ganske mye reisevirksomhet, men detaljene er ikke helt klare.

Mens Sommeråpent i fjor reiste med båt langs kysten, settes kursen denne sommeren innover i landet i en strøken folkevognbuss fra 1960.

– Dette er en bil full av nostalgi og historie, forteller Kristin Ytre-Arne, prosjektleder for bilturen. To ganger har den deltatt som følgebil i det tradisjonsrike Paris-Dakar-racet.

Sommeråpent-sendingene er som kjent lagt til Operataket i Oslo, mens reporterne på bilturen skal levere daglige og ferske rapporter fra Sommer-Norge.