Soldiers of Odin patruljerer denne helgen

TØNSBERG (NRK): Politiet mener de klarer å opprettholde orden uten gruppen, mens Soldiers of Odin mener det er nødvendig med en privat natteravntjeneste for å holde gatene trygge.

Soldiers of Odin

UTE: Soldiers of Odin sier de skal oppholde seg i smågatene i Tønsberg sentrum. (f.v. Mats Andersen, Per Ivar og Steffen André Larsen)

Foto: Maria Hee Furulund / NRK

Ifølge gruppa selv kommer 15-20 personer til å gå rundt i gatene i Tønsberg denne helgen.

NRK var med Soldiers of Odin på en gåtur i Tønsberg sentrum. De sier de vil bidra til å gjøre bybildet trygt, mens politiet mener politiet evner å sørge for ro og orden på egenhånd.

SE VIDEO: Soldiers of Odin i Tønsberg

– Skal oppholde oss i smågatene

NRK er med Soldiers of Odin på en gåtur i Tønsberg sentrum. Steffen André Larsen, Mats Andersen og Ronny Alte bærer gensere med påskriften «Soldiers of Odin» – en mye omtalt gruppe den siste tiden.

Ronny Alte

Ronny Alte er talsperson for Soldiers of Odin i Norge.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

De kaller seg en privat natteravntjeneste og sier de ønsker å bidra til et trygt bybilde i byene i Vestfold. Denne helgen går de i Tønsberg.

– Hovedsakelig er det smågatene som vi kommer til å oppholde oss mest i, altså der det er minst mennesker fordi det er der det helst kan skje overgrep for eksempel, sier Andersen.

– Har dere noen gang sett noe i en gate som dette?

– Definitivt. I hvert fall når det gjelder salg av narkotika, sier Alte.

– Politiets oppgave

Leder for ordensavdelingen hos politiet i Tønsberg, Frank Gran, sier politiet er opptatt av at det er deres oppgave å sørge for ro og orden.

Han sier gruppa Soldiers of Odin står fritt til å gå i Tønsberg, så lenge de varsler politiet hvis de ser et lovbrudd, fremfor å gripe inn selv.

– Så lenge de forholder seg som voksenpersoner som er i våre byer og gater, så er det en helt grei sak. Men begynner de å ta loven i egne hender, er det en utfordring for dem.

– Ikke høyreekstreme

NRKs reporter spør mennene hva de ville gjort dersom de hadde sett noe i gatene i Tønsberg.

– Det kommer an på hva vi ser. Er det salg av narkotika, hadde vi tatt opp telefonen, filmet og levert det til politiet. De sier at film på offentlig sted er gull, for det kan brukes som bevis i retten. Ved en pågående voldtekt så er det hver borgers plikt å gripe inn, så da hadde vi grepet fysisk inn. Men å komme over en voldtekt er svært lite sannsynlig, svarer Alte.

Han har tidligere sagt at medlemmer i gruppa ikke ønsker å bli en del av tjenesten Natteravnene.

Soldiers of Odin i Tønsberg.

Talsperson for gruppa, Ronny Alte, mener media prøver å fremstille dem feil, og avviser at de er høyreekstreme.

Foto: Maria Hee Furulund / NRK