Hopp til innhold

Flere hundre vil jobbe her

Aldri før har så mange søkt jobb hos Vestfold interkommunale brannvesen, men antallet kvinnelige søkere bekymrer brannsjefen.

Båtbrann i Vestfold

LEDIG STILLING: Vestfold interkommunale brannvesen skal ansette nye brannkonstabler. Her i aksjon i forbindelse med en båtbrann i Tønsberg i sommer. Båten ble totalskadd, men ingen personer ble skadd.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Vestfold interkommunale brannvesen (VIB) trenger et sted mellom 5 og 8 nye brannkonstabler. Nå som søknadsfristen er gått ut, kan de telle 367 søknader.

Det er rekord.

Ved opptaket i 2013 var det 185 søkere, i 2014 var det 113. Til de tre ledige tre brannkonstabelstillingene i 2015, var det 213 søkere.

Selv om brannsjef Per Olav Pettersen også tidligere har erfart at brannyrket er attraktivt, er han imponert over årets søkertall.

– Jeg blir nesten litt varm om hjertet når det er så mange som ønsker seg til oss, sier han.

Alder på søkerne

< 20

20-29

30-39

40-49

50-59

> 59

1 (0,3%)

243 (66,2%)

111 (30,2%)

12 (3,3%)

0

0

96,2 prosent menn

14 (3,8 prosent) av søkerne er kvinner. Pettersen sier han kunne ønske at det tallet var mye høyere.

– Det er et lite skår i gleden. Det bekymrer oss. Vi trenger kvinner inn i dette yrket, sier han.

De er i dag rundt 75 personer i beredskapen, og kun en av dem er kvinner. I tillegg har de en vikar-pool på rundt 30 personer.

– Vi betjener innbyggerne og befolkningen, og halvparten av befolkningen er kvinner. Vi ønsker å ha en vaktstyrke som reflekterer det. Dette er et yrke som også passer godt for kvinner. Det er mange som er opptatt av de fysiske kravene, og de er absolutt overkommelig for kvinner.

Per Olav Pettersen

VARIASJON: Per Olav Pettersen sier at dem som til slutt får jobbene, får en variert arbeidsdag. – Det er ingen vakt som er lik. Du vet aldri hva du kommer opp i. Noen vakter er rolige og det er tid til øvelser og vedlikehold, andre ganger er det store hendelser, full fart og jobb hele døgnet, sier han.

Foto: Fredrik Laland Ekeli / NRK

Kondisjonstest og opptaksprøver

De neste ukene skal brukes til å gjennomgå alle søknadene, og 10. oktober skal inntil 100 av søkerne ta en kondisjonstest. Søkerne skal da løpe en tre kilometer lang løype i messeområdet i Tønsberg.

Resultatet i denne testen blir en del av vurderingen av hvem som går videre til ytterligere opptaksprøver, som består av både praktiske arbeidsrelaterte oppgaver og flere fysiske tester.

– Vi får en ganske formidabel jobb nå med å sortere og ta ut de aktuelle kandidatene. Vi har en del må-krav, de er overkommelige for de fleste. Vi legger stor vekt på personlige egenskaper. De må også være i god fysisk form, sier Pettersen.