NRK Meny
Normal

Snokte i kollegas journal

Nysgjerrige sykehusansatte sniktittet i journalen til en kollega.

Illustrasjonsbilde data

En rekke ansatte ved Sykehuset i Vestfold er avslørt for datasniking i pasientjournalen til en kollega. De ansatte snek i journalen da kollegaen var blitt akutt syk.

- Sykehuset har ikke håndtert denne saken godt nok, sier senioringeniør Helge Veum i Datatilsynet.

Datatilsynet har nylig hatt kontroll ved sykehuset etter at både Pasientombudet og Helsetilsynet i Vestfold har slått alarm om manglende datasikkerhet.

En kontroll i ettertid viser at rundt 50 personer har sjekket helseopplysninger om kollegaen, og det er langt flere enn dem som var involvert i behandlingen av pasienten.

Ikke fulgt opp

Men det verste er at Sykehuset i Vestfold ikke ser ut til å ha tatt lærdom av episoden, sier Veum.

- Vi reagerer ikke bare på at det var mulig å gjennomføre snikingen, men også at helseforetaket ikke har fulgt opp godt nok overfor de ansatte det gjelder og bedret systemene.

To ganger har sykehuset mislyktes i å få på plass et fullverdig elektronisk journalsystem. Fortsatt skrives derfor pasientopplysninger på papir, og ofte blir opplysningene overført elektronisk på et usikret system mellom sykehusets avdelinger i Tønsberg, Larvik, Sandefjord og Horten. 133 leger og over 1700 sykepleiere har tilgang til alle pasient-opplysninger i ett datasystem. I et annet datasystem hadde alle leger og bare noen sykepleiere tilgang.

Vesentlige mangler

Ifølge Veum fant tilsynet vesentlige mangler i forhold til å begrense tilgangen til helseopplysninger ved sykehuset.

- Sykehuset hadde satt seg selv i en situasjon der det ikke evnet å hindre sniking, og heller ikke evnet å oppdage at det hadde skjedd.

Sykehuset i Vestfold skal nå gå over på et moderne pasientjournalsystem som både gjør det mulig å begrense tilgangen til journalene, og å kontrollere hvem som har kikket i dem. Men det vil fortsatt ta kanskje et år før dette systemet er i full drift.

(NRK)