NRK Meny
Normal

Ikke alle har fått ny jobb

Det nærmer seg deadline for trykkerne.

Trykekriet på Borgeskogen

SNART SLUTT: 30. April er siste arbeidsdag F.V. Einar Fodnes, Elin Fængsrud Ek og Ola Brage Hansen

Foto: Espen Oset / NRK

I August 2014 ble det klart at trykkeriet på Borgeskogen skulle legges ned, og de 80 ansatte måtte se seg om etter andre jobber. I slutten av måneden stenger de dørene, og så langt har to av tre ansatte funnet noe annet å gå til. Ola Brage Hansen er tillitsvalgt på trykkeriet, og ser positivt på en ellers ganske håpløs situasjon.

– Moralen er høy, men vi er jo ikke glade for at det er slutt. 51 har fått en annen jobb, og det er vi ganske fornøyd med. Det er likevel fremdeles en del som står uten noe i slutten av april, og det bekymrer vi oss over.

Ønsket kompetanse

Elin Fængsrud Ek har ansvaret for produksjonen, hun mener det er viktig å holde motet oppe og se positivt på situasjonen.

– Det er lett å føle at alt er håpløst, derfor er det viktig å huske på at vi sitter på kompetanse som er ønsket andre steder. Det er ingen som har lyst til å slutte, men på den annen side er dette en mulighet til å lære og oppleve noe nytt.

Hjelp til selvhjelp

Trykkeriet på Borgeskogen er en gammel bedrift og ifølge driftsleder Einar Fodnes har flere av de ansatte jobbet der hele livet. For dem er ikke dette å miste en jobb, men å miste «Jobben».

– De har kanskje jobbet her i 40 år, og har ikke jobbet noe annet sted. Flere av dem har aldri vært på et jobbintervju. De bare datt tilfeldigvis inn i jobben her og ble her, så når de nå skal finne noe annet blir det veldig fremmed, sier han.

Amedia har satt i gang flere tiltak for å hjelpe de ansatte med å finne nye jobbmuligheter. For 35 personer har det allerede fungert, 16 andre jobber fortsatt innen konsernet eller har fått en AFP ordning.

– Vi har hatt et byrå inne som har hjulpet ansatte med CV og søknader, og til hvordan man gjør jobbintervjuer. Vi sitter ikke klare med jobber i ermet til dem, men vi kan gi hjelp til selvhjelp, sier Fodnes.