Hopp til innhold

Snakker om nye hjernemedisiner

Oppdatert kunnskap om nye medisiner for hjerneslag og MS er noe av det Sykehuset i Vestfold bidrar med til den internasjonale hjerneuken.

Siv Bohne Krogseth

Nevrolog og seksjonsoverlege Siv Bohne Krogseth ved Sykehuset i Vestfold.

Foto: Lina Gaganis / NRK

Den internasjonale hjerneuken avholdes denne uken og den markeres med foredrag og kunnskapsutveksling om hjernen og hjernesykdommer.

Det betyr at hvem som helst kan møte opp på sykehus rundt om i landet og få oppdatert kunnskap om et av kroppens viktigste organer.

Les også: Kan bli tynnere med insulin

Nevrolog og seksjonsoverlege Siv Bohne Krogseth ved Sykehuset i Vestfold skal holde foredrag om en ny blodfortynnende medisin og om nye medisiner for MS-pasienter.

– Det blir flere foredrag i kveld, det holdes et om hjernen generelt og hjerneslag. Det blir også et foredrag om nummenhet og om det kan være symptom på en sykdom, sier Bohne Krogseth til NRK.

Piller for MS-pasienter

Hverdagen til pasienter med multippel sklerose har til nå bestått av sprøytebehandling. For første gang siden 1996 har det nå kommet en ny medisin for pasienter med MS, men den har også sin pris.

– I november i fjor ble det for første gang i Norge godkjent tablettbehandling som er like bra som eksisterende sprøytebehandling, men den er jo dyrere, sier Bohne Krogseth.

Les også: Bytter ut fastlegen med Google

Hun forteller at tablettbehandlingen koster mellom tretti og førti tusen kroner mer sammenliknet med den billigste sprøytebehandling. Den fungerer som sprøytebehandlingen ved at den bremser sykdommen.

– I februar i år ble det i tillegg godkjent enda en tablettbehandling fungerer bedre enn tidligere behandling, men denne er adskillig dyrere. Den koster rundt femti tusen kroner mer enn den andre tablettbehandlingen.

Den beste tablettbehandlingen blir med andre ord nærmere 100.000 kroner dyrere per pasient per år sammenliknet med den billigste sprøytebehandlingen.

Ny blodfortynnende medisin

I tillegg har det kommet et nytt alternativ til de eksisterende blodfortynnende medisinene.

– For første gang på femti år har det kommet et nytt alternativ til albyl-E og Marevan. Det nye medikamentet gjør at pasientene ikke behøver å ta blodprøver hos fastlegen så hyppig som før.

Les også: Dropper legen - behandler seg selv

Bohne Krogseth legger til at det de nye medisinene ikke nødvendigvis skal benyttes av alle.

– Vi har fått flere gode alternativer, men medikamentene skal ikke brukes på alle typer tilstander.

Hun oppfordrer folk til å besøke sykehuset i klokken seks onsdag kveld for å litt påfyll både i magesekken og i hode.

Flere saker fra NRK Vestfold:
Ber om 7 måneders fengsel for bonde
Den nye biskopen: – Dette er uvirkelig
Drømmer om golf-NM
Vil bekjempe forskjeller med leksekurs